SNIMLJEN PAPIR

KAKAV GAF Donald Trump mahao papirom pred novinarima pa slučajno otkrio pojedinosti sporazuma s Meksikom

 REUTERS

Američki predsjednik Donald Trump slučajno je otkrio pojedinosti sporazuma o imigraciji s Meksikom kad je u utorak pred novinarima mahao papirom na kojem su se nalazili detalji dogovora, objavio je BBC.

Prije toga Trump je odbio novinarima otkriti planove, navodeći kako su oni tajni.

Međutim, otkrio ih je mašući potpisanim dogovorom, što su snimili fotografi, uvećali i na taj način otkrili detalje sporazuma.

U njemu se navodi plan da se Meksiko proglasi "sigurnom trećom zemljom", uz ostale pojedinosti koje je već u ponedjeljak objavio meksički ministar vanjskih poslova.

Kad bi Meksiko bio sigurna treća zemlja, zahtjevi za azilom procesuirali bi se tamo, a ne u SAD-u.

U dokumentu se također kaže da se Meksiko obvezao preispitati svoje zakone kako bi mogao postati sigurna treća zemlja.

Tekst navodi i regionalni plan o azilu u koji bi bilo uključeno nekoliko zemalja Latinske Amerike, koje bi obrađivale zahtjeve za azilom.

Sporazumom potpisanim u petak traži se da Meksiko ograniči priljev migranata u Sjedinjene Države kako bi izbjegao uvođenje carina.

Meksička vlada krenula je u utorak s provedbom sporazuma postignutog s američkim predsjednikom.

Predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador najavio je osnivanje posebnog povjerenstva na čelu s ministrom vanjskih poslova Marcelom Ebrardom za provedbu obveza Meksika prema tom sporazumu.

Prvi potez vlade bit će slanje 6000 pripadnika nacionalne garde na južnu granicu s Gvatemalom, rekao je Ebrard na tiskovnoj konferenciji.

Trump je objavio u petak da je postignut sporazum s Meksikom kojim su izbjegnute carine na robu iz te zemlje, a u ponedjeljak je izrazio nadu da će stroži meksički zakoni o imigraciji smanjiti napetosti.

Meksiko ima 45 dana da znatno smanji broj migranata koji dolaze do američko-meksičke granice ili će ponovno biti suočen s prijetnjom nametanja carina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 08:49