DRUŠTVENI FENOMEN

KAKO JE BRUTALNI SLUČAJ KOJI VEĆ 17 MJESECI ŠOKIRA SRBIJU POSTAO DIJAGNOZA JEDNOG DRUŠTVA Ubojstvo pjevačice postalo je reality važniji i od politike

 
Jelena Krsmanović-Marjanović (lijevo) i Zoran Marjanović (desno)

Gotovo 17 mjeseci nakon misterioznog ubojstva 33-godišnje pjevačice Jelene Krsmanović-Marjanović, pobjednice jednog od brojnih talent showova na srpskim televizijama, ubojica bi se mogao naći iza rešetaka.

Nakon duge i zamorne potrage, pune zavrzlama, dvojbi i lažnih tragova, srpska je policija 15. rujna uhitila njezina supruga Zorana kao glavnog osumnjičenika za brutalnu smrt mlade pjevačice.

Prema navodima beogradskog Blica, Jelena Krsmanović-Marjanović ubijena je s devet udaraca bejzbolskom palicom ili težim drvenim štapom deset metara od mjesta na kojemu je pronađena.

Beogradski su mediji, a potom i mnogi u regiji, gotovo svakodnevno od 3. travnja 2016. godine, kada je beživotno tijelo Jelene Krsmanović pronađeno u kanalu u Borči kod Crvenke, donosili najrazličitije, često bizarne, pa i opskurne i intimne priče o ubojstvu, ubijenoj Jeleni te obitelji Marjanović. Mediji su (pre)često bili ispred policijske istrage, što je samo zbunjivalo javnost i pridonosilo još većoj zbrci i nelagodi. Srbija i regija strepile su nad istragom s kojom je javnost bila upoznata kao da “viri kroz ključanicu”.

Ubojstvo zvijezde talent showa u Srbiji je postalo društveni i socijalni fenomen, svojevrsna prvorazredna nacionalna tema o kojoj razgovaraju svi - od predsjednika do beskućnika koji ruju po kantama za smeće. I njezin je suprug uskoro postao “zvijezda smrti svoje supruge” čija ga je tragična sudbina vinula u orbitu žutog tiska i beskrupuloznih realityja. Davao je intervjue, pojavljivao se na televiziji, a novinari su bili stalni gosti u njegovoj kući.

Lascivne poruke

Samo tri sata nakon Jelenina pogreba razmetao se pred novinarima kao glavna zvijezda i žrtva toga mračnog slučaja, a novinari su pratili i rođendansku proslavu njegove malodobne kćeri Jane. Ni srpski predsjednik Aleksandar Vučić nije ostao po strani, nego je na javnim skupovima najavljivao “skoro razrješenje slučaja”.

Utrka medija da iznesu svaki detalj samo je pojačavala nelagodu i rašomon, a uskoro su priče postale nadrealne pa se više govorilo i o Zoranovu ljubavnom životu nakon Jelenine smrti. Objavljene su i lascivne poruke koje je on razmjenjivao sa svojom novom ljubavnicom, koja je također u cijelom tom krvavom karuselu očito željela ušićariti svojih pet minuta medijske slave.

Istraživanja su pokazala da su članci koji su se bavili ubojstvom i cijelom zavrzlamom bili najčitaniji te da su debelo nadmašili priče čak i o predsjedničkim izborima i svim drugim relevantnim političkim zbivanjima u Srbiji. Javnost je jednostavno bila fascinirana slučajem.

Sama istraga odvijala se poput realityja pred očima znatiželjne javnosti koja je nagađala o mogućem ubojici, a motivi i sudbina nesretne mlade pjevačice pali su u drugi plan. Kako bi sve bilo u tom stilu, i sam prvoosumnjičeni Zoran Marjanović uhićen je dok je sudjelovao u realityju “Zadruga”, a mediji su čak danima prije toga najavljivali njegovo uhićenje.

Namamljen

Naime, poznati srpski novinar Milomir Marić, s dobrim vezama u obavještajnoj zajednici Srbije i urednik na Happy TV-u, rekao je kako “kruna realityja ‘Zadruga’ treba biti uhićenje Zorana Marjanovića kao ubojice svoje žene”. Marić je čak u emisiji “Dobro jutro, Srbijo” na Happy TV-u izjavio da je Zoran Marjanović namamljen u show kako bi ga stavili iza rešetaka. Inače, Zoran Marjanović dobio je pozive u dva realityja srpskih televizija. Gotovo kao neka surova realna replika filma “Trumanov show” Petera Weira. Kako bi se cijela priča zaokružila, dok se Zoran nalazi u pritvorskoj jedinici Centralnog zatvora u Beogradu, njegov brat Miloš odlučio je kako je baš sada vrijeme da se oženi. Naravno, pred novinarima.

No, u rasvjetljavanje ubojstva jadne Jelene zbrku su unosile razne priče. Nedugo prije uhićenja Zorana Marjanovića pojavila se priča da je Jelena ubijena na drugome mjestu te da je njezino beživotno tijelo bačeno u kanal. To je govorio čak i Nenad Šipka, direktor Centra za forenzička istraživanja. Jedno se vrijeme, pak, nagađalo da je ubojica manijak. Pričalo se o stranom vozaču kamiona koji bi mogao biti ubojica te se čak očekivalo njegovo privođenje u Njemačkoj gdje su se zbila slična, još nerazjašnjena ubojstva mladih djevojaka.

No, kako sada pišu mediji, čini se da je Jelena ubijena na nasipu jer su na njezinu tijelu bile “obrambene rane”. U njezinu je grlu pronađena travka te je utvrđeno da je još bila pri svijesti kad je bačena u kanal i da je posljednjim atomima snage pokušala udahnuti.

Psiho-profil

Zanimljivo je da je muž uhićen punih 17 mjeseci nakon ubojstva (bio je priveden ubrzo nakon pronalaska Jelenina tijela, a dva puta je prošao i na poligrafu), iako su odmah na njegovim hlačama pronašli istovjetno blato koje je pronađeno u Jeleninoj kosi.

Osim na Zorana Marjanovića, interes istrage usmjeren je i na njegova oca Vladimira, majku Zoricu i brata Miloša. Potpuni misterij na cijeli slučaj baca činjenica da su Marjanovići nakon Jelenina ubojstva cijelu kuću očistili varikinom, prebojali, promijenili gotovo sav namještaj, bacili tepihe, umjesto parketa i pločica postavili laminate te se čak riješili starih laptopa! Upravo je to nagnalo mnoge da posumnjaju kako je nesretna Jelena ubijena u kući, zamotana u tepih i bačena u kanal, ali istraga - trenutačno - odbacuje tu mogućnost. Zoran Marjanović često je davao kontradiktorne izjave o svojoj vezi s Jelenom, isticao je njihovu veliku i vječnu ljubav, ali je poslije njegov otac Vladimir spominjao da je Jelena imala ljubavnika, što baca drugačije svjetlo na “idealnu” vezu Zorana i Jelene.

Milan Kostić, sudski vještak i forenzički psiholog, za beogradski je Blic napravio psihološki profil Zorana Marjanovića u kojemu navodi kako se u “sudskoj praksi pokazalo da je osoba koja dugo bez zadrške javno priča o smrti svoje žene najčešće psihopat”. Kostić tvrdi da je Marjanović narcisoidna osoba. “Laži koje govori pojačavaju njegovo samoljublje i samouvjerenost. On sebe može uvjeriti, ali nikad do kraja”, kaže Kostić. Zaključuje da Zoran, ako je ubio Jelenu, to zna, unatoč uvjeravanju sebe i okoline da to nije učinio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 12:58