TIMELINE

KAKO JE ESKALIRALO NASILJE U BIH Kronologija događaja

 Željko Hajdinjak/CROPIX

Stanje u Sarajevu i Tuzli u petak navečer se smirilo nakon nasilnih prosvjeda koji su trajali cijelo poslije podne pri čemu je načinjena velika materijalna šteta a zapaljeno je nekoliko zgrada uključujući sjedište Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Interventna policija Federacije BiH angažirana je nešto prije 18 sati kako bi pomogla u razbijanju nasilnih prosvjeda u središtu Sarajeva te omogućila gasiteljima prilaz zapaljenim zgradama državnog predsjedništva i vlade Sarajevske županije.

Zapovjednik profesionalne vatrogasne postrojbe Sarajeva Nusret Smajlović potvrdio je kako su gasitelji požare u ovim zgradama stavili pod nadzor no to je učinjeno s velikim zakašnjenjem pa je na reprezentativnim objetima građenim u razdoblju Austro-ugarske monarhije načinjena milijunska šteta.

Posebno je oštećena zgrada županijske vlade koju je vatra zahvatila sve do krovišta.

Glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova Sarajevske županije Irfan Nefić izjavio je kako je u napadima nasilnih prosvjednika ozlijeđeno 60 policajaca.

"Njih trojica zadobili su teške ozljede i zadržani su u bolnici", kazao je Nefić.

Potvrdio je i kako su tijekom poslijeponedvnih sati zabilježene brojne pljačke u središtu Sarajeva i provale u prodavnice a policija je uspjela spriječiti upad pljačkaša u trgovinski centar BBI u samom središtu grada.

Prosvjednici su se u večernjim satima počeli razilaziti u Tuzli nakon što su ranije tijekom dana nasilne skupine zapalile zgradu vlade Tuzlanske županije a požar su podmetnuli i u zgradu općine koja je djelomice izgorjela.

Županijski premijer Senad Čaušević podnio je ostavku a ostavku je najavila i kompletna vlada Zeničko-dobojske županije čije je sjedište u Zenici također ozbiljno oštećeno tijekom nasilnih prosvjeda.

U Mostaru gdje su prosvjedi eskalirali tijekom popodneva nasilnici su zapalili zgradu gradske uprave, vijećnice te sjedište HDZ-a BiH.

Izgreda je bilo i u Bihaću gdje su nasilni prosvjednici kamenjem gađali zgradu županijske vlade.

MOSTAR

16:45 - Najmanje 2000 ljudi u Mostaru krenulo je prema Vladi Hercegovačko-neretvanskog kantona

17:01 - S drugog i trećeg kata zgrade prosvjednici koji su ušli u zgradu izbacuju papire. Zapaljena je zgrada Vlade.

18:06 - Prosvjednici su kamenjem razbili sjedište HDZ-a i zapalili ga.

18:55 - Prosvjednici su, nakon što su zapalili zgradu županijske Hercegovačko-neretvanske vlade, upali u gradsku vijećnicu te su je zapalili.

SARAJEVO

12:21 U Sarajevu se oko 12 sati, za kada je zakazan skup potpore tuzlanskim prosvjedima, pred sjedištem županijske vlade okupilo tek trideset ljudi.

14:40 Prosvjednici su probili policijski kordon i ušli u zgradu vlade Sarajevskog kantona i zapalili ju. Policija je ispucala gumene metke na prosvjednike.

15:02 U plamenu gori i stražnji ulaz Vlade u Sarajevu.

16:00 Jedan automobil bačen je u Koševski potok,a demonstracije su se preselile ispred Predsjedništva BiH.

16:17 Nekoliko prosvjednika ušlo je u zgradu Predsjedništva te pale i bacaju inventar.

17:29 Antiterorističke jedinice izašle na ulice.

18:01 Pripadnici specijalnih policijskih jedinica nešto prije 18 sati započeli su akciju rastjerivanja prosvjednika. Nekoliko građana je uhićeno

18:06 - U Univerzitetski klinički centar u Sarajevu primljeno je ukupno 52 povrijeđenih osoba -38 policajaca i 14 civila. Četvero je teško ozlijeđeno.

18:35 - Vatrogasci gase zgradu Predsjedništva BiH.

20:01 - Situacija na mjestima u Sarajevu gdje su danas bijesnili prosvjedi u 19.30 sati gotovo je u potpunosti bila smirena

TUZLA

13:06 - Visoki članovi SDP-a predlažu premijeru Tuzlanskog kantona Seadu Čauševiću da podnese ostavku, što je on rezolutno odbio i čak se i naljutio

13:15 - Oko 6000 okupljenih prosvjednika ispred zgrade vlade Tuzlanskog kantona. Prosvjednici bacaju petarde i topovske udare na policiju.

13:38 - Prosvjednici kamenjem i eksplozivnim napravama gađaju zgradu vlade. Policija se povukla , a prosvjednici razbijaju stakla.Prosvjednici su ušli u zgradu

13:58 - Policija se povukla iz zgrade vlade nakon jakog naleta prosvjednika. Bijesni građani zapalili su zgradu i iz nje izbacuju stvari.

Policija šalje pojačanje.

14:26 - Zgrada vlade Tuzlanskog kantona gori, prosvjednici koji su ušli ne mogu izaći, skaču s prozora s prvog kata, a vatrogascima ne dopuštaju prolaz.

15:36 - Više od 13.000 prosvjednika napušta zgradu vlade i kreću prema kantonalnom i općinskom sudu, tužiteljstvu, zgradi općine i MUP-a.

15:58 - Prosvjednici su se zadržali pred zgradom MUP-a, a s prozora KPZ-a Tuzla mašu im zatvorenici u znak podrške. Kordon specijalaca čuva ulaz u MUP.

16:06 - Premijer vlade Tuzlanskog kantona Sead Čaušević podnio je ostavku. Očekuje se da će svoju odluku službeno objaviti za otprilike pola sata.

ZENICA

17:15 - Prosvjednici su upali u ured gradonačelnika Zenice, a on im poručio: Ponudit ću ostavku, ako će to pomoći!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:43