NECENZURIRANA VERZIJA

KAKO JE FBI UCJENJIVAO LUTHERA KINGA 'Ubij se ili će svi doznati za tvoje preljube. Ti si zla, abnormalna zvijer'

 Wikipedia

Cjelovita verzija pisma što ga je FBI uputio Martinu Lutheru Kingu s namjerom da ga diskreditira i navede na čin samoubojstva po prvi put je izloženo javnosti. Pronašla ga je povjesničarka Beverly Gage tijekom istraživanja za knjigu o svojedobnom direktoru FBI-a J. Edgaru Hooveru u Nacionalnom arhivu Sveučilišta u Yaleu.

U pismu, koje je javnosti dosad bilo dostupno samo u cenzuriranoj varijanti, poznati američki aktivist nazvan je "zlom, abnormalnom zvijeri", a cilj je bio navesti ga na suicid.

Anonimno je pismo napisao agent FBI-a William Sullivan, predstavljajući se kao razočarani aktivist za građanska prava, a poslao ga je Kingu nekoliko tjedana prije nego što je dobio Nobelovu nagradu za mir 1964. godine.

Pismo ukazuje na činjenicu da je šef FBI-a želio iskoristiti najintimnije detalje Lutherovih preljubničkih afera kako bi ga slomio.

Najvećim se dijelom bavi upravo Kingovim izvanbračnim vezama, a FBI vrlo detaljno opisuje sva saznanja o tome.

U pismu krcatom namjernim tipfelerima i gramatičkim pogreškama King je dobio upozorenje i rok od 34 dana.

Skraćena i necenzurirana verzija pisma FBI-a Martinu Lutheru Kingu

- Gotov si. Imaš samo jedan izlaz iz ovoga. Bolje ti je da napraviš taj korak prije nego što tvoja prljava, abnormalna, preljubnička priroda bude razotkrivena u javnosti - stoji u pismu.

U to vrijeme King i njegovi suradnici su sumnjali da je pismo poslao FBI, što je potvrdio deset godina kasnije jedan senatski odbor.

Pokušaj FBI-a da diskreditira Martina Luthera Kinga, koji je ubijen 1968. godine, organiziran je pod krinkom programa Cointelpro, koji je poreknut ranih 1950-ih godina. Cilj programa bio je sudski progon i diskreditacija članova Komunistčke partije, no 1960-ih godina svoj su fokus prenijeli na aktiviste za građanska prava.

U rujnu prošle godine u javnost su pušteni povijesni dokumenti koji ukazuju da je Nacionalna sigurnosna agencija (NSA) u okviru programa "Minaret" prisluškivala telefonske pozive mnogih poznatih osoba, među njima i Muhameda Alija i Martina Luthera Kinga.

King i J. Edgar Hoover imali su zategnute odnose, a šef FBI-a javno je tvrdio da je King najozloglašeniji lažljivac u zemlji.

FBI je posjedovao audio snimku Lutherova susreta s ljubavnicom u jednom washingtonskom hotelu, koju je poslao Lutherovoj supruzi Coretti Scott King. Posljednju noć prije atentata proveo je s mladom ženom koja nije bila njegova supruga.

Ubijen je 4. travnja 1968. hicem iz snajpera na balkonu hotelske sobe u Memphisu. U kaosu koji je uslijedio ispred hotela njegovi su najbliži suradnici sklonili tu ženu podalje od ambulantnih kola i znatiželjnih predstavnika medija kako njegov ugled ne bi bio narušen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:50