PROTUPOŽARNA OPERACIJA

KAKO JE GRIPEN USPIO SPRIJEČITI ŠIRENJE ŠUMSKIH POŽARA U ŠVEDSKOJ U suzbijanje vatrene stihije uključila se i švedska vojska neuobičajenim metodama

 
 Youtube

Švedska je pogođena najvećim šumskim požarima u svojoj povijesti, a bilježi dosad najviše temperature tijekom srpnja.

Protupožarne operacije u najugroženijim regijama Gävleborg, Jämtland i Dalarna imale su podršku i vojnih snaga, točnije borbenog zrakoplova Gripen JAS-39, piše The Aviationist.

Prvo testiranje polučilo je jako dobar rezultat, bomba je uspjela spriječiti širenje požara, a imala je efekt i na požare koji su se nalazili 50, 100 i 150 metara od mete, pišu švedski mediji.

Gripen je 25. srpnja ispustio laserski navođenu bombu GBU-12 od 230 kilograma s visine od 3.000 metara s ciljem da zaustavi vatrenu stihiju u regiji Älvdalen, u kojoj neeksplodirana municija i nepristupačan teren otežavaju gašenje požara konvencionalnim metodama.

Naime, švedski pilot ispustio je GBU-12 s ciljem da spriječi širenje požara s određene distance: požar zahtijeva kisik, vrućinu i gorivo, a eksplozija je spalila kisik koji više nije dostupan vatrenoj buktinji.

Prema preliminarnim izvješćima, ova neobična metoda borbe protiv vatrene stihije bila je uspješna.

Protupožarna akcija Gripena snimljena je iz drugog zrakoplova tipa Gripen.

Podsjetimo, MORH je prilikom odlučivanja o nabavci borbenih zrakoplova za Ratno zrakoplovstvo razmatralo ponudu iz Švedske i kupovinu novog Gripena, no odlučila se za 12 rabljenih borbenih aviona F-16 Barak.

Kroz europski Mehanizam civilne zaštite zračnu pomoć Švedskoj pružile su Italija, Francuska i Njemačka, a dodatnu potporu ponudile su Litva, Poljska i Danska.

U petak je voditelj švedske civilne zaštite Dan Eliasson situaciju u kojoj se zemlja našla opisao najtežom s kojom su se pripadnici civilne zaštite dosad suočili.

Švedska meteorološka služba izvijestila je da ovo najtopliji srpanj u zemlji u posljednjih 260 godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 16:25