PROŠLO JE 50 GODINA

KAKO JE IZBJEGNUT NUKLEARNI UDAR NA BLISKOM ISTOKU Raskrinkana 'operacija Samson', posljednja tajna Šestodnevnog rata

 flickr / CC

Pred sam početak Šestodnevnog rata, prije pola stoljeća, izraelski znanstvenici završavali su atomsku bombu koju je tamošnja vojska planirala detonirati na jednoj od planina na Sinaju u slučaju da Izrael počne gubiti rat, objavio je New York Times.

Tajni plan bio je nazvan 'Samson', a cilj je bio zastrašiti Egipat i susjedne arapske države - Siriju, Irak i Jordan - te isprovocirati mirovne pregovore. 'To je bila zadnja tajna rata 1967. godine', rekao je dr. Avner Cohen, jedan od vodećih povjesničara izraelskog nuklearnog programa.

Izrael je na kraju pobijedio Egipat, Jordan i Siriju toliko brzo da nije bilo nikakve potrebe za korištenjem nuklearne bombe, a izraelski nuklearni program ostao je tajna koju ta država ni danas javno ne priznaje.

Detalje plana 'Samson' Cohenu je otkrio Itzhak Yaakov, umirovljeni brigadni general izraelske vojske koji je u doba Šestodnevnog rata bio zadužen za nadgledanje razvoja oružja. Yaakov, koji je preminuo 2013., završio je i na sudu zbog svojih razgovora s izraelskim novinarom o nuklearnom programu.

Yaakov je vodio tim komandosa čija bi zadaća bila postaviti bombu na planinu dvadesetak kilometara daleko od egipatskog vojnog kompleksa Abu Ageila na Sinaju. Plan je bio poslati mali odred padobranaca koji bi privukao pažnju egipatske vojske u pustinjskom području, dok bi tim komandosa pripremio bombu.

Tim bi bio prevezen u dva helikoptera, koji bi postavili bombu i potom uspostavili zapovjedno mjesto u nekom kanjonu. Da su dobili naredbu za detonaciju, bljesak i nuklearna 'gljiva' bili bi vidljivi iz cijelog Sinaja, a možda i do Kaira.

Yaakov je bio u helikopteru koji je proveo izviđanje planine. Iako su se morali vratiti jer je Egipat poslao presretače u njihovom smjeru, ispunili su glavni cilj misije. 'Bili smo vrlo blizu', rekao je Yaakov. 'Vidjeli smo planinu, vidjeli smo da postoji mjesto gdje se možemo skloniti, u jedan kanjon', rekao je.

Detonaciju bombe zvali su 'Samsonovom opcijom' jer, baš kao što je i biblijski junak srušio krov filistejskog hrama, čime je ubio i njih i sebe, postojala je opasnost da bi eksplozija bombe ubila i Yaakova i njegov tim.

Dr. Cohen, profesor instituta za međunarodne studije Middlebury Montereyu u Kaliforniji, autor je dviju knjiga o izraelskom nuklearnom programu: 'Izrael i bomba', te 'Najgore čuvana tajna'. S Yaakovom se nalazio redovito u godinama prije njegove smrti, i tvrdi kako mu je obećao da će pronaći pravi trenutak za objaviti njegovu priču, koji je došao sada, na 50. obljetnicu rata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 07:06