USUSRET IZBORIMA

KAKO JE JEDAN ODLAZAK FRIZERU OTKRIO DUBOKU PODIJELJENOST MEĐU TALIJANIMA 'Nisam mislio da se radi o pucnjevima jer smo u Europi'

 
Luca Traini
 Stringer / REUTERS

'Nisam dugo u Italiji. Napustila sam Nigeriju i našla se ovdje', kaže 29-godišnja Jennifer Otioto iz svojeg bolničkog kreveta, javlja BBC.

3. veljače Otioto je čekala autobus na stanici u gradu Macerata. 28-godišnji Talijan, Luca Traini, dovezao se nje u svojem Alfa Romeu u upucao je.

Otioto, inače frizerka, sada se oporavlja od prostrijelnih rana. Sjedi na rubu svojeg kreveta i govori tihim glasom:

'Ne razumijem zašto se to dogodilo', kaže.

Luca Traini upucao je još pet migranata tog dana. Svi su preživjeli. Rupa od metka na izlogu lokalne pekarnice još čeka popravak. Čin ise da su Trainijev cilj bili svi koji izgledaju kao da su iz Afrike.

Kofi Wilson (20) iz Gane, išao je na šišanje kad je pogođen u prsa.

'Čuli smo nekoliko pucnjeva no nisam mislio da se radi o pucnjevima jer smo u Europi', kaže Kofi.

'Nije moj izbor to što sam crnac.'

The car of the suspected shooter that opened fire on African migrants, identified as Luca Traini, 28, is seen in Macerata, Italy February 3, 2018. Italian Carabinieri/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS PICTURE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY - RC1FBCF19470
REUTERS

Wilson je u Italiji 17 mjeseci. Pucnjava ga je nije nagnala da promijeni mišljenje o svojoj budućnosti. Ne planira se vratiti u Ganu već želi ostati u Italiji, možda i cijeli život.

No istina je da bi mnogi Talijani voljeli da migranti odu. Tijekom posljednje četiri godine, u Italiju je došlo oko 600.000 migranata. Iako nisu svi ostali, njihov je dolazak promijenio zemlju.

Radikalni desničari optužuju migrante da su donijeli bolesti i kriminal. Upravo takva retorika privukla je Lucu Trainija. Prošle godine je bio kandidat anti-imigracijske Sjeverne Lige na lokalnim izborima. To je bilo prije nego su ga njegova uvjerenja dovela da pokuša ubiti šestero ljudi. No njegovi su prijatelji već prošle godine počeli primjećivati da Traini gaji ekstremne stavove.

'Luca se počeo mijenjati. U teretani je govorio o pitanjima rase, no mi smo ga samo ignorirali', priča Trainijev prijatelj Francesco Clerico.

'Luca nije loš čovjek. On je samo neznalica. Desni radikali su ga zaveli. U takvoj atmosferi je bio bomba koja je samo čekala da eksplodira.'

A ta eksplozija dogodila se 3. veljače. Nakon što je upucao šest migranata, Luca Traini parkirao je pored Spomenika palim borcima, pozdravio fašističkim pozdravom nakon čega je uhićen.

The suspected shooter that opened fire on African migrants, identified as Luca Traini, 28, is seen detained by Italian Carabinieri in Macerata, Italy February 3, 2018. Italian Carabinieri/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS PICTURE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY - RC1530E9AB70
REUTERS

Na spomeniku je napisana riječ 'pobjeda', a pobjeda koju Luca priželjkuje je Italija bez migranata.

Stranka koju Traini podržava, Sjeverna Liga, sve je jača politička snaga u talijanskoj politici. Na izborima u ožujku će se natjecati uz bok stranke bivšeg premijera Silvia Berlusconija. Ispitivanja javnosti sugeriraju da bi koalicija mogla pobijediti sadašnju vladu lijevog centra.

Ako se to dogodi, talijanski najjači anti-migracijski pokret postat će dionikom političke vlasti. To je nešto što plaši mnoge Talijane.

10. veljače tisuće ljudi demonstrirale su u Macerati pjevajući 'Mi smo antifašisti'. Taj podatak da mnogi Talijani imaju potrebu izaći na ulicu i i to jasno reći, puno govori o Italiji u ovome trenutku.

'Biti ovdje je jako važna gesta za Italiju danas. Vidimo novi val fašizma i to ne samo u Italiji', kaže 25-godišnja studentica Marianna.

Tijekom demonstracija Macerata je bila pod policijskom opsadom. Policija je stala između demonstranata s jedne, i desnih grupa s druge strane koji su pokušali spriječiti okupljanje. Sve trgovine su otvorene tek dan kasnije.

U Macerati živi oko 40 tisuća ljudi. Gradonačelnik Romano Carancini iz vladajuće Demokratske stranke, procjenjuje da je u gradu oko devet posto migranata. To je vrlo velika promjena za grad koji nema dugu povijest etničkih manjina. Mnogi pridošlice su mlađi muškarci.

'Godinama smo bili otvoreni prema migrantima i integrirali ih u društvo. Ovaj grad nije rasistički, no tijekom posljednjih godinu i pol dolazak velikog broja migranata stvorio je osjećaj nelagode.'

Tako je mali gradić na brdu postao središtem gorke nacionalne rasprave o migraciji i fašizmu. Argumenti izneseni ovdje, možda će imati presudan utjecaj na rezultate izbora sljedećeg mjeseca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:20