IZVUČENO IZ KONTEKSTA

KAKO JE JEDNA REČENICA UGLEDNOG TALIJANSKOG LIJEČNIKA RASPAMETILA KINESKE DRŽAVNE MEDIJE 'Eto, ovo vam je dokaz da virus nije nastao u Wuhanu!'

 
Dezinfekcija kamiona s urnama umrlih od Covid-19 u Italiji
 Miguel Medina / AFP

Pandemija koronavirusa krenula je iz Italije.

Tvrde to kineski državni mediji koji se pozivaju na liječnika iz Milana. On je ustvrdio da je još krajem studenog u Italiji zabilježen slučaj neuobičajene upale pluća. Službeni Peking tako sada negira rasprostranjeno mišljenje kako je Covid-19 izvorno krenuo s tržnice u Wuhanu. Kao jedan od argumenata u prilog toj tvrdnji ističu i da je broj novozaraženih u Kini u stalnom opadanju, dok u Europi virus "divlja".

Državne agencije i TV postaje citiraju talijanskog liječnika Giuseppea Remuzzija koji je uvjeren da je bolest cirkulirala Italijom mjesecima prije nego što je otkrivena u Kini, javlja Daily Mail. Profesor Remuzzi, didrektor Instituta za farmakološka istraživanja Mario Negri iz Milana u prošlotjednom se intervjuu prisjetio da su "lokalni liječnici viđali vrlo neobične slučajeve upale pluća, vrlo ozbiljne, naročito kod starijih osoba, a slučajevi su zabilježeni u studenom i prosincu.

- To znači da je virus bio prisutan u Italiji, barem u Lombardiji, prije nego što smo ga uopće postali svjesni - izjavio je.

Kineske novine Global Times to su odmah objavile s naslovom "Virus se širio u Italiji prije epidemije u Kini".

Državna televizija CCTV citirala je pak drugi Remuzzijev intervju u kojem on navodi kako su čudne upale pluća viđane čak i u listopadu.

Ovakve tvrdnje prošle su i "škare" inače rigoroznih kineskih medijskih cenzora, a vijest se brzo proširila i društvenim mrežama, uz opće odobravanje stanovništva.

Problem je što Remuzzi za takve tvrdnje nema adekvatne dokaze niti je provedena ikakva studija koja bi ih potkrijepila. Suočen s tim pitanjem, Remuzzi je rekao da mu je informacija došla "od više liječnika".

U naknadnom pojašnjenju rekao je i kako on u svojim izjavama nije rekao gdje je virus krenuo, nego da je bio rasprostranjen Italijom prije nego što smo za njega doznali radi Wuhana, piše Daily Mail.

Još je jedna kontroverza u ovom slučaju - kineski mediji sami su objavili kako su prvi zaraženi u Italiji bračni par iz Wuhana. U članku stoji kako je zaraženi par u Italiju stigao 23. siječnja te su liječeni u bolnici u Rimu. S potvrđenih gotovo 75 tisuća slučajeva Italija se opasno približava broju oboljelih u (znatno mnogoljudnijoj) Kini, gdje se situacija gotovo potpuno smirila. No, dodatno je zabrinjavajuće što Italija ima više od 7500 mrtvih, dvostruko više nego što ih je u Kini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 13:31