TERORIZAM

KAKO JE KATALONIJA POSTALA SREDIŠTE RADIKALNOG ISLAMA Mnogi su uvjereni da iza svega stoji migrantski val, evo koliko ima istine u tome

Indoktrinacija pojedinaca obavlja se ovdje, a ne dolazi zajedno s imigrantima, kako mnogi tvrde
 Reuters, Profimedia, Twitter

Stručnjacima za terorizam Barcelona je poznata kao glavni centar islamističke radikalizacije u Španjolskoj: od 178 osoba uhićenih u Španjolskoj pod sumnjom za terorizam u prošle tri godine, skoro četvrtina ih je došla iz Barcelone.

Njih 90 posto se radikaliziralo u samoj Španjolskoj. Nakon Barcelone sa 23,2 posto slijedi Madrid sa 19,2 posto te dvije španjolske enklave na obali Sjeverne Afrike, Ceuta (22,2 posto) i Melilla (12,1 posto).

Iako u Španjolskoj nije bilo napada radikalnih islamista nakon napada u Madridu 2004. u kojem su ubijene 192 osobe a više od 2000 ih je ranjeno, vlasti su rastuću terorističku prijetnju tretirale vrlo ozbiljno. Nizom uhićenja u posljednjih nekoliko godina spriječili su planirane terorističke napade.

Policija je u Barceloni u siječnju 2008. razbila grupu od 12 Pakistanaca koji su pripremali samoubilački napad u javnom prijevozu, prenosi organizacija Religion and Politics. U lipnju su na Mallorci razbili ISIS-ovu ćeliju u sklopu zajedničke akcije više europskih policija.

Uhićena 51 osoba

U lipnju 2015. španjolska policija je podigla razinu sigurnosti na četvrti (od pet) stupanj, upozoravajući da je zemlja u visokom riziku od terorističkog napada.

Ove godine je uhićena 51 osoba pod sumnjom za terorizam: prošle godine je uhićeno 69 mogućih terorista, a 2015. njih 75, objavio je španjolski list El Pais. Sigurnosni nadzor dodatno je pojačan nakon terorističkog napada kamionom u Nici u srpnju 2016. te u prosincu u Berlinu. Španjolsko ministarstvo unutrašnjih poslova u izvješću iz srpnja ove godine spominje specijalne mjere koje su poduzeli kako bi osigurali prometna mjesta, svetišta i povijesne znamenitosti koje okupljaju puno ljudi.

Utjecaj interneta

Prije mjesec dana policija je u Madridu uhitila “visoko radikaliziranog” 32-godišnjeg Marokanca, osumnjičenog da je regrutirao za ISIS, održavajući veze s džihadistima u Siriji i Iraku. No najveći porast radikalizacije bilježi upravo Katalonija, prenosi španjolski ABC: tamo su sigurnosne službe registrirale 9837 radikalnih islamista, više nego dvostruko više nego u Madridu gdje ih je 3289, a na jugu u Andaluziji ih je 4536. ISIS je u siječnju 2016. izdao propagandni video u kojem prijeti da će se žestoko osvetiti Španjolskoj zato što su u 15. stoljeću srušili muslimansku vlast. Zaprijetili su napadima na Toledo i Cordobu u Andaluziji, koju ISIL smatra svojim teritorijem.

Katalonija je bogata, u njoj je lako naći posao, a zbog turizma je razvila kozmopolitizam kakav se drugdje ne nalazi.

Prema analizi koju prenosi Centar za borbu protiv terorizma (CTC) West Pointa, čak trećina džihadista uhićenih u Španjolskoj od 2013. do 2016. radikalizirala se isključivo putem interneta. Četvrtina ih se radikalizirala u direktnom kontaktu s drugima istomišljenicima, bez utjecaja interneta. Od 178 uhićenih muškarci čine 87 posto.

Nešto je više Marokanaca (42,7 posto) nego Španjolaca (41,5 posto). Njih 40 posto su imigranti, a polovica su druga generacija imigranata. Jedna četvrtina je i prije imala policijski dosje zbog sitnog kriminala, što je uzorak koji se često ponavlja kod radikalnih džihadista. Većina njih radikalizirala se 2011. i 2012. s početkom rata u Siriji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 09:57