NAKON SINGAPURA

KAKO JE KIM JONG-UN POSTAO 'GLAVNA FACA' Svijet je poludio za sjevernokorejskim diktatorom koji u velikom stilu izlazi na međunarodnu pozornicu

Lider zatvorene Sjeverne Koreje izlazi na međunarodnu političku pozornicu
 REUTERS

Kim Jong-un ovih je dana nadmašio svoju imenjakinju Kim Kardashian. On je glavni Kim, kakva armenska starleta! Svijet je poludio za zdepastim sjevernokorejskim diktatorom nakon što se u Singapuru 12. lipnja susreo s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom te dogovorio denuklearizaciju svoje izolirane i kontrolirane zemlje.

Kim Jong-un je glavna faca. Svi se sada utrkuju da s mlađahnim vlastodršcem sklope prijateljstvo kao da to nije zemlja koja je donedavno prijetila susjedima uzduž i poprijeko, testirala opasne balističke rakete koje bi se srušile negdje u Japanskom ili nekom drugom tihooceanskom moru ili, još bolje, zemlja koja ima brutalni diktatorski režim, a s ljudskim pravima na razini je Josefa Fritzla.

No kada se netko susretne s američkim predsjednikom, pa makar to bio i neobuzdani i nepredvidivi Donald Trump, na istoj ravni, kako je to bilo u Singapuru, onda postane “djelatnik tjedna”. Kim Jong-un u kratko se vrijeme susreo s kineskim doživotnim predsjednikom Xi Jinpingom, potom s Donaldom Trumpom, a sad se već stvorio red pred Pjongjangom.

Zaborav

Najavljeno je da će se na jesen agilni Kim susresti i s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom koji mu je uputio poziv za sastanak na Istočnom gospodarskom forumu (Eastern Economic Forum) u Vladivostoku od 11. do 13. rujna. Na taj će summit doći i kineski predsjednik Xi Jinping, a Kim će se tamo susresti i s japanskim premijerom Shinzom Abeom. Naime, Japan i Sjeverna Koreja već dugo vode tajne pregovore o sastanku dvojice lidera i sada je potvrđeno da će do susreta najvjerojatnije doći u dalekoistočnoj ruskoj metropoli.

Japance, osim sigurnosti, najviše interesira sudbina japanskih državljana koji su svojedobno oteti i zatočeni u Sjevernoj Koreji.

Kim Jong-un na tragu je da izađe na međunarodnu scenu na velika vrata, kao poštovani i traženi sugovornik. Svi kao da su zaboravili da je to učinio putem ozbiljnih prijetnji i testiranjem raketa koje mogu nositi nuklearne glave te dosegnuti ne samo Japan, koji su dvije rakete nadletjele, nego i ciljeve po cijelim Sjedinjenim Državama. Kim će sada, kako stvari stoje, ne samo učvrstiti svoj položaj u međunarodnoj areni, nego i potvrditi i zacementirati svoju vlast i režim, koliko god bio okrutan. Možemo samo pretpostaviti da bi to otvaranje moglo donijeti određenu liberalizaciju vladajućeg režima. No, Trump je odmah nakon sastanka rekao da briše Sjevernu Koreju “kao problem”, što znači da je SAD odustao od borbe i traženja ljudskih prava, politike na kojoj je svojedobno nagrizen SSSR i njegov istočni blok.

Kako se čini, Kim Jong-un trenutačno ima prođu i ne mora se brinuti za opstanak. No, ipak je izdanak najzatvorenijega, najdelikatnijeg i najćudljivijeg režima pa je pitanje kako će se snaći on, ali i kako će na ovo naglo otvaranje i interes reagirati njegova politička elita. Kim Jong-un drži sve uzde vlasti, ali kod takvih vladavina nikad ne reci nikad.

Brzo i hitno

Ipak, treba vidjeti kako će se sve odvijati. Naime, američki državni tajnik Mike Pompeo, koji je i sredio povijesni susret, već je izjavio da se denuklearizacija odnosi na uništenje cjelokupnoga nuklearnog programa Sjeverne Koreje te raketa koje mogu nositi nuklearne bojeve glave. Kim je, tvrdi on, svjestan da se to treba napraviti brzo i da je riječ o hitnoj situaciji, ali i upozorio da nema nikakvog ukidanja sankcija dok se proces ne privede kraju.

Pompeo je najavio da bi cijeli proces mogao trajati od jedne do dvije i pol godine (doduše, još se ne zna kada će početi). No, ako bude trajao maksimalno, koliko predviđa Pompeo, onda će završiti pred sam kraj ili nakon istjecanja prvog (a možda i posljednjeg) Trumpova mandata na čelu SAD-a. On je, naime, predsjednik do siječnja 2021. godine kada bi trebao prisegnuti novi predsjednik.

Tumačenja

Nije na odmet spomenuti kako se može iščitati da Sjeverna Koreja na malo drugačiji način tumači termin “denuklearizacija”.

Prema nekim najavama, Pjongjang ne smatra da mora uništiti svoj nuklearni potencijal, nego samo zamrznuti i zaustaviti razvijanje nuklearnog programa. Pojavile su se i neke spekulacije da su dio toga navodno već utrapili Iranu.

Oprezno...

Zbog susreta s Kimom Trump nominiran za Nobela za mir

Zbog povijesnog susreta sa sjevernokorejskim liderom Kim Jong-unom američki predsjednik Donald Trump nominiran je za Nobelovu nagradu za mir, koja se dodjeljuje svake godine u listopadu.

Nominaciji skupine američkih zastupnika jučer su se pridružila dva zastupnika iz Norveške koji također smatraju da Trump zaslužuje Nobelovu nagradu za mir.

- Ovo što se događa je povijesno - rekao je zastupnik Progresivne stranke za norvešku televiziju. Dosad je Odboru za dodjelu Nobela stiglo 329 nominacija, što je drugi najveći broj u povijesti te nagrade.

Pitanje je kakve će rezultate uopće imati sastanak Trumpa i Kima u Singapuru, ali u prošlosti nije bila rijetkost da nagradu dobiju neuspješni, poput južnokorejskog predsjednika Kim Dae-junga koji je nagrađen 2000. za svoje napore za pomirenje sa Sjevernom Korejom.

Odbor za dodjelu Nobela posebno je kritiziran kad je dodijelio Nobelovu nagradu za mir Baracku Obami kratko nakon što je stupio na dužnost. Zato paze da ne bi ponovili istu pogrešku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:05