PRIMIRJE

Kako je koronavirus prisilio na suradnju predstavnike Srba i Albanaca na Kosovu

Javna demonstracija suradnje bio je susret gradonačelnika Južne i Sjeverne Mitrovice, Agima Bahtirija i Gorana Rakića, na mostu koji ovaj grad dijeli po pola
 AFP

Još prije mjesec dana suradnja između Srba i Albanaca, odnosno, Srbije i Kosova, djelovala je kao nemoguća misija. Dvije države odavno vode rat riječima i razmjenjuju međusobne optužbe, a srpsko-albanski spor je najveći etnički i državni konflikt na Balkanu, bez izgleda da se riješi u doglednoj budućnosti.

No, u posljednjih nekoliko tjedana događa se neočekivani preokret i sada Albanci i Srbi svakodnevno surađuju, a njihovi vodeći političari javno zagovaraju suradnju sa suprotnom stranom.

Razlog neočekivanog zatopljenja odnosa zove se Covid-19 ili koronavirus, koji se proširio i na Kosovu, gdje žive Albanci, ali i u nekoliko tamošnjih enklava koje nastanjuju Srbi. Prema podacima od srijede, na Kosovu su bila 423 slučaja zaraze i devetero umrlih, dok u srpskim enklavama ima 69 zaraženih koronom i umrle su dvije osobe. Jedno je očito: virus pogađa i Srbe i Albance.

Nišan

U takvoj situaciji zatopljavanje je započelo početkom travnja, a javna demonstracija suradnje pokreta Samoopredjeljenje (koji vodi premijer u ostavci Albin Kurti, donedavno u Srbiji opisivan kao “albanski radikal i ekstremist”) i Srpske liste bio je susret gradonačelnika Južne i Sjeverne Mitrovice, Agima Bahtirija i Gorana Rakića, na mostu koji ovaj grad dijeli na albansku i srpsku polovicu. Kosovska Mitrovica je potpuno etnički podijeljen grad, u kojem se Srbi i Albanci gledaju preko nišana, ali sada ih je povezao virus koji je stigao iz Kine.

Međutim, sada surađuju i dvije države, iako se međusobno ne priznaju. Da postoji suradnja između tehničke vlade Albina Kurtija i lokalnih vlasti u srpskim sredinama potvrdio je više puta i kosovski ministar zdravlja Arben Vitia, ali i Marko Đurić, bliski suradnik Aleksandra Vučića i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Suradnja se ogleda u više-manje nesmetanom djelovanju srpskog zdravstvenog sustava, čija sanitetska vozila redovno prevoze uzorke testiranja i pacijente unatoč činjenici da su granični prijelazi službeno zatvoreni, a odnedavno je uspostavljena i komunikacija Zavoda za javno zdravlje Srbije i kosovskog Instituta za javno zdravlje, pa je broj zaraženih u srpskim sredinama uvršten u evidenciju kosovskog Instituta.

Koliko god se čini da se kosovska situacija počela normalizirati, u stvarnosti često i dalje vlada kaos. Jer, enklave na Kosovu u kojima žive Srbi ne priznaju vlast u Prištini i tamošnji se privremeni organi pridržavaju mjera vlade Srbije, dok testiranje i liječenje pacijenata u srpskim sredinama obavljaju institucije srpskog zdravstvenog sustava. Samo što su zbog toga Srbi u dvostrukoj izolaciji jer postoje i odredbe vlade Kosova, a njihovo poštivanje, prije svega kosovski policijski sat, kontrolira kosovska policija.

Zabrane

Uslijed tih duplih kosovsko-srpskih mjera, građanima u srpskim sredinama na Kosovu nije dozvoljeno kretanje od pet poslije podne do šest sati ujutro prema kosovskom policijskom satu, ali ni vikendom prema srpskom policijskom satu. Osim toga, odlukom vlade Kosova, općine Sjeverna Mitrovica i Zvečan stavljene su u karantenu pa je ulazak i izlazak u i iz njih onemogućen, a kretanje stanovnika unutar općina je zabranjeno od 12 sati.

Na suprotnoj strani, nije lako ni Albinu Kurtiju, čija je kratkotrajna vlada srušena krajem ožujka navodno zbog neslaganja oko mjera u borbi s pandemijom. U stvarnosti iza svega stoji sukob premijera Kurtija i predsjednika Hashima Thacija, koji ima podršku SAD-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:40