NESREĆA

KAKO JE LASICA ZAUSTAVILA STROJ KOJI JE ULOVIO 'BOŽJU ČESTICU' Ušla u Veliki hadronski sudarač vrijedan 4,6 mlrd. eura i ubrzo je sve stalo

 Reuters / CC

Najveći stroj na svijetu, 4,6 milijarde eura vrijedan Veliki hadronski sudarač (LHC), zaustavljen je nakon što je pretrpio kratki spoj koji je prouzročila lasica.

LHC je bio pod punim naponom, kada su znanstvenici zabilježili ‘ozbiljnu električnu perturbaciju’ u ranim jutarnjim satima u petak. Poslana je inspekcija, koja je otkrila nesretnu životinju u dijelu postrojenja za opskrbu sudarača električnom energijom.

Lasica se zavukla u transformatorsku stanicu i dotaknula visokonaponski transformator te je na mjestu ostala mrtva, dok je postrojenje pretrpjelo veću materijalnu štetu, čiji će popravak trajati nekoliko dana.

Glasnogovornik CERN-a, instituta koji upravlja sudaračem, izjavio je kako nije iznenađujuće da je životinja ušla u postrojenje, koje se većim dijelom nalazi u ruralnom području.

Prije sedam godina, LHC je zaustavljen nakon što je neka druga životinja uzrokovala kratki spoj, najvjerojatnije ptica, no njezini ostaci nisu pronađeni.

Prema službenom izvještaju iz CERN-a, lasica se zavukla u transformator od 66.000 volti, što je oštetilo spojeve na transformatoru.

- Nije najbolji tjedan za LHC, napisali su u priopćenju.

Valja dodati da nije bio ni pretjerano sretan dan za lasicu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 16:35