UZELI MU MOBITEL

Kako je saudijska kraljevska obitelj natjerala prestolonasljednika da odustane od krune: 'Zatočili su ga i nisu ga puštali sve dok nije pristao'

 
 REUTERS

New York Times piše o noći u kojoj je odlučeno da će idući prestolonasljednik Saudijske Arabije biti Muhamed bin Salman (31), a ne njegov rođak Muhamed bin Nayef.

FILE PHOTO: U.S. President Donald Trump meets with Saudi Deputy Crown Prince and Minister of Defense Mohammed bin Salman in the Oval Office of the White House in Washington, U.S., on March 14, 2017. REUTERS/Kevin Lamarque/File Photo
Kevin Lamarque / REUTERS
Saudijski ministar obrane Mohammed bin Salman i američki predsjednik Donald Trump

Nayefa su navodno noć prije objave zatočili u palači u Meki i satima ga nagovarali da odustane od prijestolja, što je u konačnici učinio u zoru. Više izvora je suradnicima iz SAD-a kazalo da je Nayef bio prisiljen odustati od titule, no svi su to rekli anonimno.

Kao odgovor na slična pisanja u The Timesu, stariji službenik iz Saudijske Arabije poslao je priopćenje u kojem demantira da se tako nešto dogodilo i da je odluka donesena zajednički s najvišim članovima kraljevske obitelji kako bi "maksimalno koristila naciji".

Rivalstvo između dvojice rođaka počelo je navodno već 2015. kad je kralj Salman dao ogromnu moć svom sinu imenujući ga ministrom vanjskih poslova, drugom osobom po redu za preuzimanje kraljevstva, dao mu uvide u zalihe nafte i čelno mjesto u ekonomskom vijeću ove kraljevine.

Prve službene najave u svijetu da bi upravo bin Salman mogao preuzeti važnu ulogu u Kraljevini došle su kad je otputovao s delegacijom koja je u ožujku posjetila administraciju američkog predsjednika Donalda Trumpa, dok smijenjeni Nayef nije bio pozvan. Mlađim generacijama bin Salmanov uspon dolazi kao nada da se ova konzervativna zemlja polako mijenja, jer je poznat po tome da voli putovati, upoznavati poduzetnike iz cijelog svijeta i otvoreno razgovarati o budućim suradnjama. Najmlađi obožavatelji tako su u njemu vidjeli novog ambicioznog lidera u dolasku.

Navodno se i ranije govorilo o tome da Nayef ima problem s drogom. Vijest o tome da će prijestolje ipak preuzeti najstariji sin kralja jako je odjeknula u javnosti jer su se svi pitali u kojem smjeru će sada ići odnosi s drugim zemljama, odnosno koliko bi se oni mogli promijeniti.

Što se događalo u ključnoj noći?

No, prema izvorima bliskima suradnicima obitelji, piše NYT, njegova tranzicija od preuzimanja titule nije tekla tako glatko.

NYT opisuje i događaje koji su se navodno zbili u ključnoj noći 20. lipnja. Muhamedu bin Nayefu rečeno je da ga kralj želi vidjeti, a onda je odveden u drugu prostoriju gdje su mu oduzeti mobiteli i gdje je počelo nagovaranje na odustajanje od prijestolja ali i pozicije ministra unutarnjih poslova.

Najprije je to odlučno odbijao, no tijekom noći je postao sve iscrpljeniji budući da mu zdravstveno stanje nije dobro još od 2009. kada je ozlijeđen u pokušaju napada bombaša samoubojice.

Članovima tamošnjeg vijeća koje odobrava odluke i promjene u ulogama u kraljevskoj obitelji ranije je rečeno da Nayef ima probleme s drogom i da zbog toga nije u stanju obnašati visoke dužnosti. Njegovi prijatelji svih ovih godina pribojavali su se za njegovo zdravlje i govorili da pokazuje simptome posttraumatskog stresa.

Zbog toga je uzimao lijekove, a uskoro su počela govorkanja o tome da je postao ovisan o njima.

Noć je u konačnici završila tako da je iscrpljeni Nayef pristao na odustajanje od prijestolja, a uskoro je objavljen video u kojem se vidi da mu ruku ljubi sadašnji prestolonasljednik Muhamed bin Salman .

Na mjestu ministra unutarnjih poslova Nayefa je zamijenio njegov 33-godišnji nećak Abdulaziz bin Saud bin Nayef.

Podržava li kraljevska obitelj uopće Muhameda bin Salmana?
Saudi Arabia's Deputy Crown Prince and Minister of Defense Mohammed bin Salman attends a signing ceremony between U.S. President Donald Trump and Saudi Arabia's King Salman bin Abdulaziz Al Saud (not pictured) at the Royal Court in Riyadh, Saudi Arabia May 20, 2017. REUTERS/Jonathan Ernst - RTX36QRA
REUTERS

Vijest o tome da će prijestolje ipak preuzeti najstariji sin kralja jako je odjeknula u javnosti jer su se svi pitali u kojem smjeru će sada ići odnosi s drugim zemljama, odnosno koliko bi se oni mogli promijeniti. Puno moći je sada koncentrirano na jednog čovjeka koji je također i puno mlađi nego raniji nasljednici drugih kraljeva, podsjeća Kristian Coates Ulrichsen koji je specijaliziran za politiku Perzijskog zaljeva.

Nikad nije postalo ni jasno koliku Muhamed podršku uživa unutar kraljevske obitelji, a strahuje se da bi, ukoliko se obitelj podijeli oko tog pitanja, to moglo izazvati nestabilnost u čitavom kraljevstvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:33