HISTERIJA

KAKO JE SULUDI PROGON JEDNE KRŠĆANKE ZAUSTAVIO ŽIVOT U NUKLEARNOJ SILI Sve je počelo zbog čaše vode...

 
Muslimanski ekstremisti traže da se Asia 'prema zakonu pošteno objesi'
 REUTERS

“Moramo osigurati manjinama, kao i ostalim građanima, njihova ustavna prava”, rekao je jučer pakistanski ministar informiranja Fawad Chaudhry.

Reakcija je to vlade na nerede koji su izbili nakon što je u srijedu, 31. listopada, Vrhovni sud oslobodio kršćanku Asiju Bibi koja je bila osuđena na smrtnu kaznu zbog svetogrđa. Prosvjede je pokrenula islamistička stranka Tehreek-i-Labbaik (TLP) koja je zatražila da se Bibi odmah objesi i da se ponovno razmotri odluka Vrhovnog suda. Vlada je s TLP-om uspjela postići sporazum u petak te je pristala na njihove uvjete: Asia Bibi ne smije napustiti Pakistan i vlada se neće protiviti reviziji presude Vrhovnog suda (iako nije jasno koja bi to sudska razina trebala obaviti). TLP se ispričao ako su “povrijedili osjećaje ili bez razloga nekome izazvali neugodu” te su pozvali prosvjednike da se povuku s ulica.

Dogovor

A u nedjelju su pakistanske vlasti počele s uhićenjima zbog napada na policiju i vandalizam tijekom prosvjeda. “Uhitili smo osumnjičene zbog ozljeđivanja policajaca, oštećivanja javne i privatne imovine”, rekao je Basharat Ali, glasnogovornik policije u Punjabu. Prema navodima lokalnih medija, policija je uhitila više od 1100 ljudi, a među njima je, kako navode iz te stranke, i 500 pripadnika TLP-a. “Vladina strategija da zloupotrijebi dogovor i uhvati naše ljude umjesto heretika naštetit će miru”, zaprijetio je glasnogovornik TLP-a Zubair Kasuri.

Protesters hold up placards while demanding the release of Asia Bibi, a Pakistani Christian woman who has been sentenced to death for blasphemy, at a rally in Lahore November 21, 2010.  Bibi, 36, who was handed down the death sentence by a court in Nankana district in central Punjab earlier this month, appealed on Saturday for President Asif Ali Zardari to pardon her, saying she was wrongly implicated in the case.  REUTERS/Mohsin Raza     (PAKISTAN - Tags: POLITICS CIVIL UNREST RELIGION) - GM1E6BL1OU501
REUTERS

Tako je zasad zaključena jedna u nizu faza ove priče koja traje devet godina. Svo to vrijeme u zatvoru čami Asia Bibi, majka petero djece, nevina prema svemu što su dosad objavili pakistanski mediji. Ona je 2009. godine radila u polju te je ožednjela. Uzela je čašu koja je stajala uz izvor i iz nje se napila vode. To je izazvalo bijes njezine susjede, muslimanke: lokalno je vjerovanje da su “kršćani nečisti” i da zbog toga ne smiju piti vodu iz istih posuda kao sljedbenice islama.

No, kako prenose pakistanski mediji, to je bio samo povod jer su njih dvije bile u sporu zbog neke naknade oštećene imovine. Svađa se ubrzo rasplamsala, uz susjedu su Asiju Bibi napale još dvije njezine prijateljice, a zatim su se uključili i drugi muslimani koji su je nastavili verbalno napadati i vrijeđati na religijskoj osnovi. Asia je tada odgovorila: “Vjerujem u svoju religiju i u Isusa Krista koji je umro na križu zbog grijeha ljudskog roda. Što je vaš prorok Muhamed ikad napravio da bi spasio ljudski rod?”.

Proces

Svađa se nakon toga pretvorila u fizički sukob, Asia je pretučena, kuća joj je opljačkana i policija ju je privela na ispitivanje i tako spasila od linča. U zatvoru je provela godinu dana koliko je trajao sudski proces tijekom kojeg je tvrdila da nije uvrijedila Proroka i da je riječ o osobnoj osveti zbog svađe, ali i zbog toga što se, iako jedina kršćanka u selu, nije htjela obratiti na islam.

Ništa nije pomoglo: osuđena je na smrt vješanjem i do izvršenja kazne zatočena u ćeliji dugoj pet i širokoj četiri metra, bez prozora. Zbog opasnosti da je drugi zatvorenici ne ubiju držana je odvojena od njih i dobivala namirnice kako bi sama kuhala: vlasti su se bojale da bi je kuhari mogli otrovati. Naime, mjesec dana nakon što je osuđena jedan je muslimanski propovjednik oglasio unosnu novčanu nagradu onome tko je ubije.

Progon

Njezin je slučaj prešao okvire religije i postao političko pitanje s međunarodnim implikacijama. Papa Benedikt XVI. javno je tražio da ju vlada pusti na slobodu jer je riječ o “progonu kršćana”, a kritike su stizale iz SAD-a i drugih zemalja Zapada. Pobunili su se i pakistanski političari, prvi među njima Salman Taseer, guverner Punjaba, koji je smatrao da je zakon o svetogrđu treba ukinuti. Takav je stav izazvao burnu reakciju radikalnih islamističkih krugova pa je guvernera usmrtio jedan od njegovih tjelohranitelja.

Nakon toga je u Punjabu izrastao pokret koji je podržavao ubojicu i ubrzo se oblikovao u političku stranku: TLP. Glavom je svoje zalaganje za promjenu zakona platio i ministar za manjine u pakistanskoj vladi Shahbaz Bhatti. Njegov je automobil izrešetan, a ubojice nisu pronađene. Asia Bibi je trenutačno na nepoznatoj lokaciji, a njezin je odvjetnik, zbog prijetnji smrću, već napustio zemlju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 18:06