PROGLAŠENA PANDEMIJA

KAKO PUTOVATI EUROPOM TIJEKOM KORONAVIRUSA Brojne zračne luke i željeznički operateri uvode restrikcije za pojedine državljane ili otkazuju linije

 
 AFP

Europom i svijetom posljednjih dana uglavnom putuju samo oni koji moraju, a i njihovi putnički itinereri prepuni su disrupcija.

Razlog - činjenica da su različite zemlje, ovisno o trenutnoj situaciji s virusom Covid-19, uvele različite restrikcije, a vozni redovi mijenjaju se i na razini svih većih europskih željezničkih kompanija, dok je o problemima koji postoje u zračnom prijevozu - otkazivanjima i ukidanjima linija - već i suvišno govoriti.

Na najveće probleme, logično, nailaze oni koji ovih dana moraju putovati u ili preko Italije za neke druge države, i to ne samo hrvatski putnici, već i državljani svih ostalih europskih te svjetskih zemalja.

Ipak, usprkos činjenici da je cijela zemlja stavljena pod karantenu, to ne treba miješati sa zatvaranjem granica s obzirom na to da su one prema Italiji i dalje otvorene, iako će svatko sa zrnom soli u glavi ovih dana upozoravati da se u Italiju, neovisno o kojoj je regiji riječ, ne putuje.

Striktne mjere

Onima koji to ipak požele učiniti, recimo, osobnim automobilom, ulaz u Italiju neće biti zabranjen, no zato postoje restrikcije u pojedinim talijanskim zračnim lukama za putnike koji će u zemlju pokušati ući zračnim putem.

Prema podacima koje redovito objavljuje IATA (Međunarodna udruga za zračni prijevoz), ulaz putnicima kroz zračne luke u regijama i gradovima Alessandria, Asti, Lombardija, Modena, Novara, Padova, Parma, Pesaro, Piacenza, Regio Emilia, Treviso-Venecija, Verbano-Cusio i Vercelli dozvoljen je samo ako su doputovali iz poslovnih razloga ili tamo imaju prebivalište, dok je za sve ostale ulaz zatvoren, iako zračne luke rade i posluju normalno.

Osim talijanskih, restrikcije su uvele i brojne druge europske zračne luke koje pojedinim nacionalnostima u potpunosti brane ulazak u zemlju, za neke je određena prethodna obavezna samoizolacija ili karantena, neki će prije ulaska morati ispuniti poseban obrazac - dok kod nekih nema nikakvih restrikcija. Recimo, Bosna i Hercegovina, Rumunjska i Turska, prema trenutno dostupnim podacima, zabranile su ulazak u zemlju (ne samo kroz zračne luke) svim strancima koji su proteklih 14 dana boravili ili dolaze iz Kine, Koreje, Italije ili Irana, dok je Mađarska granice zatvorila za državljane Irana, a Kosovo za sve državljane Kine, osim za one koji imaju medicinsku potvrdu da nisu oboljeli od Covida-19.

Rusija je uvela striktnije mjere: u Rusku Federaciju tako ne mogu ući svi oni koji posjeduju putovnicu NR Kine, Hong Konga ili Macaa, a ulaz je zabranjen i za sve one koji dolaze s područja Irana. Putnici koji su proteklih 14 dana boravili na području Francuske, Italije, Kine, Koreje, Italije i Španjolske, a planiraju biti u Moskvi, po ulasku u zemlju moraju se javiti na posebnu hitnu liniju te u samoizolaciji u ruskoj metropoli provesti 14 dana.

Posebni uvjeti za putnike vrijede i u poljskim zračnim lukama: svi oni koji dolaze direktno ili su proputovali kroz Kinu, Hong Kong, Koreju, Iran i Italiju, dužni su ispuniti posebnu zdravstvenu deklaraciju, a isto su prisiljeni napraviti svi putnici aviona ako se među njima vozio makar i jedan putnik s ovih područja.

U srijedu su restrikcije u zračnim lukama uveli i Austrijanci pa tako putnici koji su u posljednjih 14 dana boravili u Italiji, Koreji, Kini i Iranu u zemlju mogu ući isključivo s medicinskom potvrdom da nisu bolesni od Covida-19, i to ne starijom od četiri dana, a Austrian Airlines obustavio je sve veze između Beča i Rima do 28. ožujka.

HZZO plaća

Pogođen je i europski međunarodni željeznički promet, posebno nakon što je dio željezničkih operatera ukinuo sve linije prema Italiji.

Poput austrijskog OBB-a: prvo su krenuli stidljivo pa ukinuli samo noćne vlakove za Milano i Veneciju, a u srijedu je pak donesena mjera prema kojoj se ukidaju sve željezničke veze iz ove zemlje za Italiju.

Prema podacima koje smo dobili od HZZO-a, hrvatski građani koji se tijekom boravka u zemljama EU razbole od Covida-19 te budu hospitalizirani, na temelju Europske kartice zdravstvenog osiguranja imaju pravo na neodgodivu zdravstvenu zaštitu, što znači da troškove njihova boravka u bolnici pokriva EHIC.

Isto vrijedi i u zemljama izvan EU s kojima HZZO ima potpisan ugovor, dok u ostalima pacijent sam pokriva troškove.

Alarmantne brojke: Hrvatski turizam pao za 30 posto

Zbog činjenice da je svijet praktično odustao od putovanja, Hrvatska, očekivano, bilježi priličan pad broja dolazaka i noćenja turista.

Prema podacima iz e-Visitora, u prvih deset dana ožujka zabilježili smo pad broja noćenja te pad broja dolazaka od čak 30 posto, što je nezabilježen pad u novijoj povijesti.

Brojke na razini godine odnosno od početka siječnja pa do danas pozitivne su još isključivo po pitanju broja noćenja kojih još uvijek imamo plus jedan posto, dok su dolasci već u laganom minusu.

Zbog cijele situacije Ministarstvo turizma u srijedu je objavilo kako privremeno odgađa projekt “Tjedan odmora vrijedan” u sklopu kojega su građani trebali dobiti mogućnost jeftinijih turističkih ponuda u razdoblju od 10. do 19. travnja, ali nije poznato za koji će termin projekt biti prebačen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:44