PARADA U MOSKVI

KAKO SE RUSKI DAN PONOSA I SLAVE PRETVORIO U PUTINOVU PRIVATNU ZABAVU Sutra počinje dosad najveća demonstracija moći na Crvenom trgu

Reuters / Profimedia

 

U četvrtak, 9. svibnja, u Moskvi (te u mnogim mnogim drugim ruskim gradovima) održat će se na Crvenom trgu podno Kremljskih zidina sada već tradicionalna 29. parada u čast (sovjetske/ruske) pobjede u Drugom svjetskom ratu. 74. godišnjica završetka Drugog svjetskog rata bit će, kako pišu ruski mediji, raskošnija i velebnija od prethodnih.

To je događaj kojom današnji ruski (Putinov) režim šalje mnoge vojno-političke poruke i svijetu i za unutarnje potrebe. Neka vrsta Putinovog urbi et orbija. Iako Parade pobjede tradiciju vuku još iz Sovjetskih vremena, postale su pečat baš Putinove vlasti, jer ona ne samo da obilježava veliku ratnu pobjedu, nego je i prilika da prikažu nove tipove oružja, kao što su to radili Sovjetski vođe, ali na paradama 1. svibnja ili 7. studenoga povodom Dana Oktobarske revolucije.

Tradicija vojnih parada na Crvenom trgu traje još od XVII. stoljeća. Inače, prva Parada pobjede održana je 24. lipnja 1945. godine, kada su njemačke ratne zastave simbolično bačene pred noge Josifa Staljina koji je bio na Lenjinovom mauzoleju, a njome su rukovodili jedan od najvećih vojskovođa Drugog svjetskog rata, nepobjedivi maršal Georgij Žukov, koji je i zauzeo Berlin te general Konstantin Rokosovski, koji je inače početkom napada na SSSR bio u zatvoru pod optužbom za izdaju, ali ga je Staljin “aktivirao” kada su stvari na fronti bile katastrofalne za Crvenu armiju. Nakon toga su šarade održane tek 1965. i 1985., na okrugle obljetnice (20. i 40. godišnjicu), da bi se od 1995. godine uvriježila svakogodišnja tradicija.

Osjećaj sigurnosti

Poseban, veliki politički značaj parada dobiva 2008. godine, kada postaje važan kremaljski političko-propagandni projekt. Vladimir Putin zapravo je obnovio ili iskoristio Parade pobjede kao dio revitalizacije ili ruskog revivala, koja treba pokazati Rusku pobjedu (“Spasili smo svijet od pošasti fašizma, koji i danas diže glavu”) u Drugom svjetskom ratu te pokazati najnovije dosege ruske ratne industrije. Rusija je prikazana ne samo kao značajna svjetska velesila, nego i kao ratna (nepobjediva) pobjednica (u prošlim ili budućim sukobima) u novim neohladnoratovskim okolnostima.

U Rusiji se, inače, snima zanimljiva količina “ratnih filmova” s tematikom Ruskog sudioništva u Drugom svjetskog ratu. Ruski ministar kulture Vladimir Medinski pohvalio je tu tendenciju, kazavši da mu ne smeta to što su mnogi od tih filmova “posvađani s činjenicama” jer “činjenice same po sebi ne znače puno.

“Ako volite svoju domovinu, svoj narod, onda će povijest koju vi pišete uvijek biti pozitivna”.

U Rusiji se stalno stvara utisak da je Rusija ponovno spremna braniti svijet od povampirenog fašizma, pa se i otimanje Krima i podrška proruskim separatistima u istočnoj Ukrajini tumači kao borba protiv evidentne fašizacije Ukrajine, ali i pojave, kako kažu, refašizacije Europe. Parada, osim toga, sada, u uvjetima kada je Rusija pod zapadnjačkim sankcijama i u određenoj političkoj izolaciji te na pragu nove utrke u naoružanju i nadmudrivanju oko svjetskih žarišta u kojima uglavnom zauzima uvijek suprotnu poziciju od NATO-a (Sirija, Iran, Venezuela, Ukrajina, Libija, Srbija, Kosovo...) pruža Rusima osjećaj sigurnosti u obranu vlastite države i suvereniteta. Putin je nedavno kazao da Rusija mora biti suverena jer je inače neće biti: “Neke države ne moraju biti suverene, ali Rusija mora biti suverena ili ona neće biti država”.Zapravo, obilježavanje pobjede u Drugom svjetskom ratu, kao, čak ekskluzivno ruske pobjede, jedan je od stožernih temeljaca Putinove “ideologije” te poruka Rusije kao pravedne, snažne, međunarodno važne velesile. Parada pobjede služi kako bi se Putin i njegova Rusija deklarirali i pozicionirali kao baštinik te pobjede, koja se predstavlja kao najveća nacionalna i povijesna svetinja koja obilježava današnju Rusiju.

Nacionalna svetinja

No, oporbeni zastupnik Boris Višnjevski iz Sankt Peterburga smatra da Parada pobjede karakterizira državno domoljublje, ali ne više kao simbol sjećanja na Drugi svjetski rat, koliko simbolizira “lojalnost današnjoj vlasti i njenoj politici”. No, koliko je to zapravo “ruska zabava” pokazuje i činjenica da je Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov imao potrebu samo reći “ne” na pitanje hoće li na paradu doći netko od stranih državnika. Ranije su na parade dolazili strani državnici, ali potom sve rjeđe i sve manje predstavnici relevantnih država, dok nisu odlučili da to definitivno bude samo “ruska Parada pobjede”.

Na paradi će, kako se i očekuje, biti predstavljeni neki novi tipovi naoružanja. Sudjelovat će 13.600 vojnika te će biti prikazana 151 “jedinica” oklopnih i mehaniziranih vozila te 74 zrakoplova i helikoptera, koji simboliziraju godine od kraja rata. Inače, najviše se iščekuje najnovije rusko “nevidljivo oružje” - proturaketni elektronički sustav “Palantin” (Krzneni šal), koji je sposoban onemogućiti elektroniku “neprijateljskih” raketnih sustava, koji ipak neće (barem kako sada stvari stoje) biti prikazani u Moskvi nego na “lokalnoj” paradi u gradu Voronježu. Bit će prikazani novi automati AK-12 koje će nositi specijalci tzv. “plave beretke” te 200-ta serija Kalašnjikova za potrebe Nacionalne garde. Prvi put će biti prikazani brdsko-stepski borbeni automobili (boogy) Čaborz M-3, koji dostižu brzinu od 130 km na sat, a na sebi imaju mitraljez 7,62 mm i protuoklopne raketne bacače te vojnu verziju pick up LADA 4x4.

Raketni sustavi

Crvenim trgom će proći tenkovi T-14 te borbena oklopna vozila Terminator, Kurganec -25 i Bumerang, kao i borbeni transporteri Rakuška, samohodne haubice Msta-S. Uz njih će biti prikazani raketni sustav Buk M2, operativno-taktički raketni sustavi Iskander-M i raketni kompleks Jars. To će biti na zemlji, a nebom će letjeti strateški raketonosci Tu 160 i Tu 95MS, bombarderi dalekog dometa Tu 22M3, zrakoplov cisterna Il 78, lovci Su 35 S, Su 30 SM, mig 29 i Mig 31, borbeni bombarderi Su 34 i Su 24M uz jurišni zrakoplov Cu 25 te helikopteri Mi 26, Mi 8, Mi 89 H i K- 25, a publiku će na nebu iznad Moskve zabavljati i akrobatska letačka skupina Striži (Čiope).

Osim vojnih vozila bit će predstavljen i novi “državnički” automobil Aurus iz serije Kortež, ovog puta kabriolet, u kojem se vozi Vladimir Putin. Taj tip automobila otporan je i na manje nuklearne napade.

Oružje kojim će se Rusi pohvaliti
  • 13.600 vojnika
  • 151 'jedinica' oklopnih i mehaniziranih vozila
  • 74 zrakoplova i helikoptera
  • Takozvano nevidljivo oružje - proturaketni elektronički sustav “Palantin” (Krzneni šal), koji je sposoban onemogućiti elektroniku neprijateljskih raketnih sustava
  • novi automati AK-12 koje će nositi specijalci tzv. plave beretke
  • Prvi put će biti prikazani brdsko-stepski borbeni automobili (boogy) Čaborz M-3, koji dostižu brzinu od 130 km na sat, a na sebi imaju mitraljez 7,62 mm i protuoklopne raketne bacače
  • Operativno-taktički raketni sustavi Iskander-M i raketni kompleks Jars
  • Novi državnički automobil Aurus iz serije Kortež, kabriolet, u kojem se vozi Vladimir Putin. Otporan je na manje nuklearne napade.
 

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo