SPASILA IH VIŠA SILA

KAKO SMO PROPUSTILI LET SMRTI Dvojica putnika progovorila o spletu okolnosti zbog kojih se nisu uspjeli ukrcati u avion koji je pao

 
Ostaci aviona Boieng 737 MAX 8 Ethiopian Airlinesa i Ahmed Khalid sa svojim ocem
 Tiksa Negeri / Baz Ratner / Reuters

Dvojica muškaraca propustila su let Boeinga 737 MAX 8 Ethiopian Airlinesa koji se srušio samo šest minuta nakon polijetanja iz Adis Abebe, pri čemu je poginulo svih 157 putnika i članova posade.

Kako piše BBC, let su propustili Grk Antonis Mavropoulos te građanin Ujedinjenih Arapskih Emirata Ahmed Khalid. Gospodin Mavropoulos je propustio ukrcavanje samo za dvije minute, dok je gospodin Khalid propustio let zato što je kasnio njegov zrakoplov za Adis Abebu te je za Nairobi krenuo kasnijim letom. Obojica su tako izbjegla tragični let na kojem su živote izgubili ljudi iz više od 30 država.

- Bio sam bijesan jer mi nitko nije pomagao da na vrijeme dođem na ukrcavanje - rekao je Mavropoulos, inače predsjednik Međunarodne udruge za kruti otpad.

- Zrakoplov kojim sam išao u Etiopiju sletio je na vrijeme u Adis Abebu te sam imao pola sata da se ukrcam na zrakoplov za Nairobi. No, službenik aviokompanije koji mi je trebao pomoći da dođem do leta za Nairobi malo je zakasnio te je stigao nakon što sam već napustio avion. Pokušavao me naći, ali nije uspio - rekao je sretni Grk pa dodao.

- Jako sam zahvalan tom službeniku jer mi je spasio život. Prtljagu sam nosio sa sobom te me zrakoplov nije čekao. Štoviše, vidio sam zadnje putnike kako se ukrcavaju, ali ja nisam stigao na vrijeme - rekao je gospodin Mavropoulos za BBC.

Nedugo nakon nesreće on je na Facebooku objavio status pod nazivom "Moj sretni dan" u kojem je rekao da su ga stavili na sljedeći let za Nairobi i da je za nesreću saznao tek kad su ga spriječili da se ukrca na sljedeći let. Umjesto toga, Mavropoulos je promptno odveden u policijsku stanicu na ispitivanje gdje mu je jedan policajac rekao da je on jedini putnik koji je trebao biti na kobnom letu, a da se nije ukrcao.

Uz fotografiju svojeg boarding passa Mavropoulos je u svojem statusu napisao:

- Policajac mi je rekao da se ne bunim, nego da se pomolim Bogu. Kako je wi-fi na aerodromu bio isključen bio sam zabrinut da će na grčkim internetskim stranicama osvanuti vijesti da su me priveli. Stoga sam napisao poruke prijateljima kako bi javili mojoj obitelji da sam dobro - rekao je Grk kojeg je policija odvela na ispitivanje kako bi saznali zašto se nije ukrcao na zrakoplov.

- Moji prijatelji su mi zapravo rekli da se avion srušio. Stoga sam nazvao svoju obitelj kako bi čuli da sam dobro.

Inače, Mavropoulos je u Nairobi putovao kako bi sudjelovao na UN-ovoj konferenciji za okoliš. Na letu za Nairobi, kaže, bili su mnogi njegovi prijatelji. Prema trenutnim podacima, najmanje 19 poginulih osoba s leta bilo je na neki način povezano s Ujedinjenim narodima.

- Moji prijatelji su poginuli na tom letu. Svi na konferenciji su bili slomljeni, bio je to jako težak trenutak za sve nas. Ovako nešto je stvar slučajnosti, moglo se dogoditi bilo kome od nas. Zahvalan sam na tome što sam preživio i što imam toliko prijatelja kraj kojih se osjećam voljeno.

I dok je Mavropoulos smrt izbjegao za nekoliko minuta, Ahmed Khalid je let iz Adis Abebe za Nairobi propustio zato što je njegov let za Etiopiju u startu kasnio te su ga odmah prebacili na sljedeći avion koji je išao za prijestolnicu Kenije.

Kako kaže, na tom letu su svi ispitivali kabinsko osoblje što se događa, ali nitko im nije htio otkriti o čemu je riječ. Konačno, jedan od putnika je na mobitelu pročitao vijest da se srušio zrakoplov koji je prije njihovog krenuo za Nairobi.

Khalidov otac čekao je sina u Nairobiju i kad je čuo da se avion srušio, pomislio je da je njegov sin na tom letu.

- Bio sam u potpunom šoku, ali nedugo nakon toga me sin nazvao i rekao da se nije ukrcao na taj let.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 02:03