RASIPNIK IZ PJONGJANGA

KAKO TROŠI KIM JONG-UN U godinu dana spiskao pola milijarde eura, kupovao aute i klavire

 AFP

PJONGJANG - Iako njegov narod živi u siromaštvu, vođu Sjeverne Koreje to ne sprečava da živi životom 'pijanog milijardera', a kako to izgleda pokazalo je izvješće UN-a.

Istražno povjerenstvo UN-a objavilo je izvještaj o ljudskim pravima u najizoliranijoj zemlji na svijetu, a u njemu je opisano i kako je vođa te zemlje, Kim Jong-un trošio novce na luksuzne stvari, poput klavira, automobila te je zabilježeno da je izgradio privatno kazalište za 1000 ljudi.

Koliko je rastrošan mladi Kim govori podatak da je u prvoj godini vladavine potrošio dvostruko veću sumu novaca nego što je njegov otac godišnje trošio.

Tijekom 2012. godine, kada je preuzeo vlast nakon smrti oca Kim Jong-ila, sjevernokorejski diktator je potrošio nevjerojatnih 521 milijun eura na luksuz. Tako je procurio podatak da je kupio i desetak luksuznih Mercedesa.

Britanski Telegraph objavio je kako je navedeno kazalište Kim Jong-un izgradio za svoje prijatelja te da bi kupio odanost ključnih članova režima s ciljem osiguravanja svoje moći.

Bivši dužnosnik Sjeverne Koreje, koji je pobjegao iz te države, u svom je svjedočenju pred komisijom UN-a izjavio kako je predsjednik Kim skupio novce trgovinom bjelokosti iz Afrike u Kinu i podzemnom trgovinom alkohola u islamske zemlje.

Unatoč strogim sankcijama protiv Sjeverne Koreje, a s ciljem sprečavanja protoka luksuzne robe u toj državi, u izvještaju nije istraženo kako su ti predmeti uvezeni u zemlju.

UN-ova organizacija za hranu i poljoprivredu je u studenom 2013. objavila kako Sjeverna Koreja ostaje jedna od 34 svjetske države kojoj je potrebna vanjska pomoć kako bi prehranila vlastiti narod. Ta je agencija procijenila da u toj zemlji živi oko 2,8 milijuna ljudi koji se muče s prehranjivanjem.

U izvještaju UN-a zabilježeno je i mučenje od strane vlasti s kojima se susreću stanovnici te zemlje od strane. Navode se ubojstva, silovanje kao metoda mučenja, otmica, izgladnjivanje i porobljavanje.

Predsjednik UN-ove komisije, Michael Kirby, izjavio je kako se Kim Jong-una može smatrati odgovornim za brojne zločine koje su počinile njegove pristaše.

Ovim je povodom pozvao svijet na akcije protiv te države, te je napomenuo kako zatvorenici suočeni s nezamislivim zvjerstvima usporediva s onima koja su počinili nacisti tijekom Drugog svjetskog rata.

Procjenjuje se da u Sjevernoj Koreji ima od 80 do 120 tisuća političkih zatvorenika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 01:37