'BILA SAM TAKO GLUPA I NAIVNA'

KAKO ZAPRAVO IZGLEDA ŽIVOT U PRIJESTOLNICI TERORA 'Mislila sam da ću tamo ostvariti san, a onda sam shvatila da te ljude zanimaju samo tri stvari'

 
Ilustracija
 Defne Karadeniz / Getty Images

Tada sedamnaestogodišnja Nurshardrina Khairadhania iz Indonezije nagovorila je 2015. godine cijelu svoju obitelj da idu u Siriju i pridruže se tzv. Islamskoj državi (IS). Informacije i poziv je pronašla na internetu.

IS je tvrdio da će im pružiti sve što ima treba za život, među ostalim edukaciju, besplatnu zdravstvenu njegu za djevojke i žene te otplaćivanje velikih dugova njezinog oca i stričeva. IS je tvrdio da ih poziva da s drugim muslimanima žive u "savršenom muslimanskom društvu, kakvo bi ono trebalo biti".

Zaputili su se prema Raqqi, a od njih dvadeset i šest dio se predomislio na putu kroz Tursku, da bi ih 19 stiglo do islamista. Put su financirali tako što su prodali kuću, nakit i automobile. Kad su došli u Siriju shvatili su da je sve bila velika greška. Žene i djevojke koje nisu bile udane bile su prisiljene udati se za nekog od IS-ovih boraca, živjeli su u užasnim uvjetima, a svi muškarci morali su se pridružiti borcima IS-a.

Tijekom dvije godine umrla joj je baka, stric joj je poginuo u zračnom napadu, a cijela obitelj se razdvojila. Nurshardrina danaNurshardrinaina i svoju je priču ispričala za agenciju Associated Press. Rekla je da su se brzo pokajali što su došli i pokušavali pobjeći, a s majkom, dvije sestre, tri tete i njihova tri mala sina uspjela je pronaći utočište u kampu za raseljene koji vode Kurdi. Njezin otac i četvero bratića zatvoreni su i istražuje ih se zbog povezanosti s IS-om.

Ova obitelj je samo jedna od tisuće koje je dočekala ista sudbina, a dolaze iz cijelog svijeta jer im islamisti putem interneta i društvenih mreža obećaju sve najbolje i izmanipuliraju ih da im se pridruže.

Muškarci moraju u vojsku, a slobodne žene idu na popis s kojeg ih za sebe biraju borci IS-a

Nurshardrina je ispričala neke detalje o tome kako izgleda život s islamistima. Kaže da muškarci odmah moraju početi pohađati tečaj na kojem uče zašto moraju biti IS-ovi borci, a ako nakon toga odbiju pridružiti se njihovoj vojsci, zatvore ih iza rešetaka. Žene i djevojčice idu u posebni smještaj u kojem nema muškaraca, a ne mogu niti kontaktirati sa svojim očevima, stričevima i bratićima.

Žene su agresivne jedna prema drugoj do te mjere da se znaju potući ili si prijetiti noževima. Nurshardrina je, baš kao i njezina 21-godišnja sestra, stavljena na popis žena "dostupnih" za udaju. Islamisti ih mogu oženiti bez i da ih upoznaju, samo ih odaberu.

- Oni se žele ženiti i to je ludo. Ne znamo ni tko su ni kakva im je pozadina. IS želi samo tri stvari: žene, novac i moć. Ponašaju se kao da su bogovi i stvaraju vlastite zakone. Jako su daleko od onoga što islam zapravo predstavlja. -

Nurshardrina se danas užasno kaje zbog odluke i jer je svoju obitelj nagovorila na to. - Bila sam jako glupa i jako naivna. Krivim sebe za sve. Nadam se da će Bog prihvatiti moje pokajanje. Ovaj put nije kao odlazak na godišnji. To je opasan, opasan put - zaključila je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 03:30