PRVI REZULTATI

KAKVA SIMBOLIKA Irci na referendumu prvi na svijetu gay brakovima dali sva prava, a na nebu iznad Dublina pojavila se velika duga...

Kampanja je bila burna i žestoka te je mobilizirala i Irce koji ne žive u domovini

Irska je postala prva država na svijetu čiji su građani na referendumu odlučili da istospolni parovi imaju pravo na sklapanje građanskog braka pod istim uvjetima kao i heteroseksualni te da bračna jednakost mora biti dio ustava.

Prvi rezultati prebrojavanja glasova pokazali su da je više od 70 posto glasalo za bračnu jednakost. - Ovo je njihov dan i trebaju u njemu uživati - zaključili su oponenti bračne jednakosti organizacije Majke i očevi su bitni, koji su pobornicima gay brakova prije objave službenih rezultata čestitali na pobjedi. Kampanja je bila duga i žestoka i mobilizirala je ogroman dio javnosti, pa i Irce izvan domovine.

Ankete su pokazivale da bi bračna jednakost trebala proći na referendumu, ali do samoga kraja pobornici su strahovali da rezultati anketa ne odražavaju stvarnost. No već je prvo prebrojavanje glasova pokazalo da su stanovnici Irske spremni za bračnu jednakost - ne zbog političkog nametanja (sve parlamentarne stranke u Irskoj podržale bračnu jednakost), već u izravnoj demokraciji. Kao prva na svijetu, takav je stav pokazala baš konzervativna Irska, u kojoj se 85 posto stanovnika deklarira katolicima, sjednice parlamenta počinju molitvom, pobačaj je zabranjen, a homoseksualni odnos bio je kazneno djelo do 1993. godine.

Zanimljivo, dok su Irci izlazili na birališta, u njihovom glavnom gradu Dublinu prestala je kiša i izašlo sunce, a na nebu su se pojavile duge, čije su boje simbol članova istospolnih zajednica...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:32