KATASTROFALNI POŽAR BUKTI TJEDNIMA

KALIFORNIJSKA APOKALIPSA Požar je za vikend stigao do kuća hollywoodskih zvijezda Oprah Winfrey i Jeffa Bridgesa, te glumice Drew Barrymore...

 
 Reuters

U Kaliforniji vladaju prava apokalipsa, očaj i nedoumica. Već tjednima traju razarajući požari koji nesmiljeno gutaju kuće i šume. Evakuirano je stotinu tisuća ljudi, a vatrogasci ne mogu reći kada će toj strašnoj pošasti stati na kraj, jer stalno nastaju novi požari.

Širenju vatre “pomažu” suša i jaki vrući vjetrovi koji otežavaju gašenje. Požar koji trenutno ne mogu obuzdati dobio je ime Thomas. S njim se bori osam tisuća vatrogasaca, tisuću vatrogasnih vozila te stotine kanadera, zračnih traktora i helikoptera, a u pomoć su im stigle i zračne “mrcine” - prepravljeni putnički zrakoplovi DC 10 koji su se uključili u gašenje. U gašenju požara angažirani su i zatvorenici iz obližnjih zatvora, kojima bi se sudjelovanje u gašenju moglo uzeti u obzir prilikom zahtjeva za smanjenjem kazne.

Najveći od 1932.

Vojska još nije angažirana, ali pretpostavlja se da je samo pitanje dana kada će se i vojne postrojbe američke vojske uključiti sa svojim ljudstvom i tehnikom u obuzdavanju katastrofe. Na svom razornom putu Thomas je već poharao 105 tisuća hektara šuma, uništio je više od 1000 objekata, a šteta se zasad procjenjuje na oko 100 milijuna dolara. No, kako se nitko ne usuđuje predvidjeti kada bi mogao biti obuzdan, šteta bi mogla biti, predviđa se, još najmanje tolika. Vatrogasci upozoravaju da je u opasnosti još nevjerojatnih 18 tisuća objekata.

Reuters

Ovaj požar svrstan je kao treći po snazi, od 1932. godine, ali mnogi se pribojavaju da bi Thomas mogao postati najveći požar u američkoj povijesti, jer je pod nadzor stavljen tek manji njegov dio. Mediji koji se pozivaju na tamošnju policiju kažu da vatrogasci nadziru tek oko 40 posto požara. Vlada bojazan da bi zbog naleta vjetra požar ponovno mogao izmaknuti kontroli, a on se i dalje širi te ugrožava kuće i šume. Predstavnici društva za zaštitu životinja govore o katastrofi koja je zadesila mnoge životinjske vrste u kalifornijskim šumama.

Monstrum

Pretpostavlja se da će proći godine i godine prije nego li se na opožarenom području obnovi flora i fauna, a pogotovo su ugrožene ptice, ali i ostale vrste divljih životinja koje su obitavale u tamošnjim šumama. Spasitelji se sada bave i evakuacijom životinja iz zoološkog vrta u Santa Barbari, koji je u zoni opasnosti.

Reuters

- Thomas je zvijer, ali mi će ga obuzdati. Ubit ćemo monstruma - rekao je zapovjednik kalifornijskih vatrogasaca Martin Johnson. Požar je za sada odnio dva života, vatrogasca i ženu koja poginula prevrnuvši se u svom automobili kada je bježala od vatrene stihije. Osim toga, dim i pepeo uzrok su i problema s disanjem koji imaju stanovnici južne Kalifornije. Danima su već zatvorene škole te mnoge ceste kojima se ne može prometovati.

Reuters

Požar je za vikend stigao do kuća mnogih hollywoodskih zvijezda. Ugrožene su tisuće domova u okrugu Ventura u Santa Barbari te mjestašcu Montecitu gdje su svoje elitne vile smjestile mnoge američke zvijezde, primjerice Oprah Winfrey, a kuća mudrog kapetana Jeana Luca Picarda iz “Zvjezdanih staza”, odnosno glumca Patricka Stewarta, prva je na udaru. Za svoju kući boji se i oskarovac Jeff Bridges te glumica i producentica Drew Blythe Barrymore.

Normalna stvar

Uz kataklizmični Thomas, buknuo je još jedan požar - Rye blizu Santa Clarite koji, prema prognozama vatrogasaca, ugrožava više od 5000 domova. No, to nije sve, buknuo je i požar pa požar Creek nedaleko od elitnog naselja Bel Aira, te požar nedaleko od San Diega.

Reuters

“Došlo je vrijeme da se mi u Kaliforniji suočavamo s novom realnošću, a to je da požari za nas postaje ‘normalna stvar’. Znanstvenici upozoravaju da je ovo sve zbog klimatskih promjena”, izjavio je guverner ove savezne države Jerry Brown, koji napominje da se mogu očekivati nove katastrofe vezane uz klimatske promjene, ali da će ovaj razorni požar možda natjerati ljude da se probude i uozbilje te shvate što nam u budućnosti nose klimatske promjene za koje oni danas ne mare i što nam sve priroda sprema ako se ne potrudimo.

Reuters

Inače, do sada se najvećim požarom smatrao Cedar, koji je buktio u listopadu 2003. godine, kada je izgorjelo oko 110 hektara šuma i raslinja, a vatra je progutala i više od tri tisuće zgrada i kuća. Požari koji su harali Kalifornijom u listopadu odnijeli su deset ljudskih života.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:49