MODERNE OBITELJI

KANADA UKINULA TERMINE 'OTAC' I 'MAJKA' U SLUŽBENIM FORMULARIMA Odsad će tražiti samo imena roditelja zbog specifičnih, zbunjujućih situacija

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 21.03.2018. u 22:00

ISE, JAPAN - MAY 26: Canadian Prime Minister Justin Trudeau walks on the Ujibashi bridge as he visits at the Ise-Jingu Shrine on May 26, 2016 in Ise, Japan. In the two-day summit, the G7 leaders are scheduled to discuss global issues including counter-terrorism, energy policy, and sustainable development. (Photo by Chung Sung-Jun/Getty Images)
Getty Images

 

Kanada je odlučila termine "otac" i "majka" zamijeniti s "roditelji" u službenim formularima, a ima namjeru i izbaciti iz službene korespondencije upotrebu termina "gospodin" ili "gospođa", osim ako to osoba sama ne zatraži.

"Kanadska vlada je odlučila staviti neutralan rod u sve svoje obrasce", rekao je Mathieru Filion, glasnogovornik ministarstva obitelji.

Ta je odluka donesena jer dosadašnji formulari "nisu prilagođeni današnjim prilikama", objasnio je Filion.

Čitav slučaj počeo je u siječnju kada je homoseksualni par u Novoj Škotskoj htio izvaditi iskaznicu socijalnog osiguranja za njihovo dijete za koju su trebali odrediti tko je otac, a tko majka, rekao je glasnogovornik.

Odsad će se samo tražiti imena roditelja.

Kada se radi o pisanoj korespondenciji, kanadska vlada neće više počinjati dopise s "Gospodine" ili "Gospođo".

"Više nema roda, pisma se jednostavno šalju na ime osobe", rekao je Filion.

U telefonskim razgovorima, djelatnici državnih institucija morat će početi razgovor pitanjem kako osoba želi da joj se obraća, objasnio je glasnogovornik ministarstva.

Te mjere dio su politike liberalne vlade premijera Justina Trudeau kojoj je jedan od prioriteta borba za jednakost spolova na državnoj i na međunarodnoj razini.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo