OPERACIJA PROTIV KRIJUMČARA

Kanada: Velika policijska akcija protiv međunarodne kriminalne skupine

 REUTERS

Sedamstotinjak kanadskih policajaca sudjelovalo je u srijedu u velikoj operaciji protiv kriminalne skupine optužene za krijumčarenje duhana, droge i pranje novca u Sjevernoj i Južnoj Americi i u Europi.

Stotinjak osoba je uhićeno i u isto toliko stanova izvršen pretres u kanadskim pokrajinama Quebecu i Ontariju, ali i u Sjedinjenim Državama, Južnoj Americi i u Europi, rekla je za AFP Ingrid Asselin, glasnogovornica quebečke policije (SQ).

"Operacija se istodobno provodi na trima kontinentima", istaknuo je SQ.

U Kanadi je privedeno "gotovo 60 osoba", sve muškarci između 35 i 65 godina života. Kako navodi quebečka policija, "kupovali su duhan u SAD-u i ilegalno ga uvozili u Kanadu (...) gdje su ga prodavali na teritorijima (američkih Indijanaca) Kahnawake u Quebecu i Six Nations u Ontariju".

Rezervati kanadskih Indijanaca uživaju posebna prava, pa i glede preprodaje duhana.

Kriminalna skupina je između kolovoza 2014. i ožujka 2016. ilegalno uvezla u Kanadu 2.300 tona duhana "u vrijednosti većoj od 530 milijuna (kanadskih) dolara", ili 360 milijuna eura, priopćila je quebečka policija.

Po prvim informacijama koje je objavila policija, tijekom istrage je zaplijenjeno 836 kg kokaina, 21 kg metamfetamina i 1,5 milijuna dolara u gotovu novcu "zarađenih nezakonitom trgovinom u Kanadi".

Istraga pod nazivom Mygale je "najveća dosad u Americi u vezi s krijumčarenjem duhana, ali i prekograničnim kriminalom između Kanade i SAD-a", ističe u priopćenju načelnik Frederick Gaudreau iz quebečke policije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:53