AUSTRIJA BIRA PREDSJEDNIKA

Kandidat Hofer u parlament nosi pištolj jer se boji izbjeglica

REUTERS/Leonhard Foeger

Hofera zovu “prijateljskim licem stranke”, a on često dolazi na posao - u parlament - noseći sa sobom pištolj marke Glock.

Kandidat desne, populističke Slobodnjačke stranke Austrije (FPOE) Norbert Hofer ostvario je u nedjelju neočekivanu pobjedu u prvom krugu predsjedničkih izbora, a zasad nije još poznato tko će se s njim sučeliti u drugom krugu, objavila je austrijska televizija pozivajući se na prve projekcije.

Iako predizborne ankete nisu ukazivale na njegovu pobjedu, Hofer je dobio više od 36 posto glasova, čime sigurno ulazi u drugi krug. To je najbolji ikad ostvareni rezultat Slobodnjačke stranke na nacionalnoj razini.

Još je nejasno hoće li u drugi krug s Hoferom Alexander Van der Bellen, kojeg podržava stranka Zeleni, ili bivša sutkinja Ustavnog suda i neovisna kandidatkinja Irmgard Griss.

Van der Bellen bi trebao dobiti oko 20 posto glasova, a Griss oko 19 posto.

Iza njih, kao što su i predviđale predizborne ankete, nalaze se kandidati velikih etabliranih stranaka koje posljednjih desetljeća vladaju Austrijom, kandidat vladajuće Socijaldemokratske stranke Austrije (SPOE) Rudolf Hundstorfer i kandidat narodnjaka (OEVP) Andreas Khol.

Socijaldemokratski predsjednik Heinz Fischer nije se više mogao kandidirati jer je na toj funkciji odradio dva šestogodišnja mandata.

Predsjednička dužnost u Austriji uglavnom je reprezentativnog karaktera, a neki ju nazivaju i "funkcijom najvišeg činovnika u državi".

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u nedjelju je čestitao kandidatu austrijskih ultradesničara Norbertu Hoferu na najvećem broju osvojenih glasova u prvom krugu izbora za novog predsjednika Austrije, zaželivši pritom njegovu konačnu pobjedu u drugom krugu.

U čestitci čiji je sadržaj objavio njegov ured, Dodik navodi kako je "s velikom radošću" primio vijest o Hoferovu uspjehu u prvom krugu austrijskih predsjedničkih izbora te kako se nada njegovu "uvjerljivu tijumfu" u drugom krugu 22. svibnja.

Dodik drži kako bi  Hoferovom pobjedom Austrija dobila "dostojnog predsjednika koji će znati raditi na očuvanju i napretku svih njenih vrijednosti ali i unapređenju odnosa s ostatkom svijeta".

Poručio je i kako će pozvati sve Srbe koji žive u Austriji da podupru kandidata Slobodarske stranke (FPOe) navodeći kako je Hofer "osvjedočeni srpski prijatelj".

Iako je na čelu stranke koja nosi socijaldemokratsku odrednicu, Dodika zbog njegovog nacionalističkog i separatističkog djelovanja kao sugovornika izbjegavaju predstavnici svih ljevičarskih ali i stranaka centra demokratskih država Europe.

On je stoga saveznike počeo tražiti među desničarskim ekstremistima a austrijska FPOe među omiljenim mu je partnerima.

Austrijska vlada do sada se opetovano ograđivala od političke potpore koju je FPOe pružala Dodiku.

Inače, Hofera zovu “prijateljskim licem stranke”, a on često dolazi na posao - u parlament - noseći sa sobom pištolj marke Glock (neki će se sjetiti svećenika Duke s pištoljem o pojasu u Saboru).

Ovo pak “prijateljsko lice” nije u Arizoni ili Hondurasu, već tu, u Austriji, zove se Norbert Hofer, član je Slobodarske stranke (FPÖ) i njezin kandidat na predsjedničkim izborima održanim jučer. Na kojima je prema anketama stajao jako dobro, davale su mu 24 posto, što ga je moglo bez problema odvesti u drugi krug. Inače, Glock nosi, kako tvrdi, zbog “straha od izbjeglica”.

Ovi izbori su jedan od oglednih primjeraka promjene političke paradigme u Europi u kojoj utjecaj gube dosad etablirane vladajuće stranke - od 1945. godine na čelu Austrije su bili ili socijaldemokrat ili pučanin. Sada su pak na čelo iskočili Alexander Van der Bellen, bivši čelnik Zelenih, koji je vodio sa 26 posto u anketama i još Irmgard Griss, bivša predsjednica Ustavnog suda, koja može očekivati oko 20 posto glasova.

Socijaldemokrat i pučanin tavore između 11 i 15 posto i teško da bi se mogli probiti u drugi krug.

Slab rezultat kandidata stranaka koje čine vladajuću koaliciju tumači se i njihovim svađama, usporavanjem gospodarskog rasta, porastom nezaposlenosti, lošim obrazovnim sustavom te konačno izbjegličkim pitanjem. Jasna je to poruka javnosti vladi koja će ipak nastojati ispuniti svoj mandat - izbori su predviđeni 2018. godine - jer u ovom trenutku ankete daju FPÖ-u čak i do 30 posto glasova. Ipak, ako Hofer pobijedi, nije isključeno da on svojim djelovanjem ipak uspije isprovocirati prijevremene izbore. No, vjerojatnije je da će se dogoditi “francuski efekt”: u drugom će krugu većina birača stati iza vjerojatno Van der Bellena.

Kako bismo novi Jutarnji.hr učinili još boljim, bržim i modernijim, tijekom perioda transformacije do 6. svibnja paralelno ćete ga moći pratiti na dvije adrese – stari portal nalazi se na adresi Jutarnji.hr, a novi na novi.Jutarnji.hr.
Na novom se portalu promjene događaju svaki dan stoga popunite upitnik na dnu stranice ili kliknite na link i napišite nam svoje mišljenje kako bismo portal što bolje prilagodili upravo vama! 


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr
Tagovi

Izdvajamo