'NE PRIZNAJEMO ANEKSIJU KRIMA'

KAO KAZNU ZA UMIJEŠANOST U UKRAJINSKU KRIZU, SAD RUSIJI UVODI NOVE SANKCIJE Usmjerene su protiv osoba povezanih s ruskom okupacijom

Donald Trump i Vladimir Putin
 Grigory Dukor / Denis Balibouse / Reuters

SAD uvodi nove sankcije Rusiji, kao kaznu za umiješanost u ukrajinsku krizu, poručio je u četvrtak visoki američki dužnosnik.

Ekonomske su sankcije usmjerene protiv nekoliko pojedinaca i pravnih osoba povezanih s ruskom okupacijom ukrajinskog teritorija, rekao je američki posebni izaslanik za Ukrajinu Kurt Volker.

"SAD ne priznaje i neće priznati rusku aneksiju Krima", rekao je Volker novinarima u konferencijskom razgovoru.

Rusija je pripojila Krim prije četiri godine, nakon referenduma koji ne priznaje međunarodna zajednica.

Rusija ima de facto kontrolu nad područjima u istočnoj Ukrajini, gdje se vode sukobi, a humanitarna je situacija "grozna", rekao je Volker.

Stanovnici, od kojih su mnogi starci i ne žele napustiti svoje domove, hitno trebaju pomoć te su primorani prelaziti rusku granicu kako bi dobili hranu, kazao je Volker.

Proruska je pobuna izbila prije četiri godine u dvije najistočnije ukrajinske regije na granici s Rusijom, nakon što je na vlast u Ukrajini došla prozapadna vlada.

Više od deset tisuća ljudi ubijeno je u ratu prema procjenama UN-a.

Volker je izrazio podršku potencijalnoj mirovnoj misiji UN-a za istočnu Ukrajinu, ali je rekao kako je Rusija "jako daleko" od odobravanja misije.

Rekao je kako se planirao sastati s ruskim kolegom Vladimirom Surkovom unutar nekoliko idućih tjedana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 10:11