RAST NAPETOSTI

'KAO NEŠTO BRINETE ZBOG 150 LJUDI, A KOLIKO STE VI NARAŠTAJA IZBRISALI TIM ORUŽJEM!?' Amerikanci prijete novim sankcijama, Iran oštro uzvratio

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 25.06.2019. u 16:55

FILE PHOTO: Iran's President Hassan Rouhani attends a news conference at the Chancellery in Vienna, Austria July 4, 2018. REUTERS/Lisi Niesner/File Photo
Lisi Niesner / REUTERS

Iranski predsjednik Hasan Rohani

 

Iran nikad neće stvoriti nuklearno oružje, rekao je ministar vanjskih poslova Mohamad Džavad Zarif u utorak, prema novinskoj agenciji IRIB.

Ukazao je da je upravo SAD taj koji je upotrebljavao nuklearno oružje te se osvrnuo na nedavne komentare američkog predsjednika Donalda Trumpa koji je odustao od vojnog udara na Iran jer bi u njemu poginulo 150 ljudi.

"Zaista se brinete zbog 150 ljudi? Koliko ste ljudi vi ubili nuklearnim oružjem? Koliko naraštaja ste izbrisali tim oružjem?, rekao je Zarif.

"Mi smo ti koji, zbog svojeg religijskog svjetonazora, nikad nećemo stvoriti nuklearno oružje", dodao je.

Tajnik Vrhovnog vijeća za nacionalnu sigurnost Ali Šamhani u utorak je, prema novinskoj agenciji Fars, najavio da će od 7. srpnja Iran poduzeti nove korake da smanji svoje obaveze vezane uz nuklearni sporazum sa svjetskim silama.

Šamhani je rekao da europske potpisnice nuklearnog sporazuma nisu dovoljno učinile da ga spase. Prema sporazumu iz 2015. Iran mora ograničiti nuklearni program u zamjenu za ublažavanje sankcija.

SAD se povukao iz sporazuma prošle godine te ponovno nametnuo sankcije. Iran kaže da ga se namjerava i dalje pridržavati, no ne na neodređeno osim ako europske zemlje nađu način da ga zaštite od američkih sankcija.

Američki veleposlanik za razoružanje Robert Wood najavio je da će SAD nastaviti kampanju najjačeg pritiska protiv Irana sve dok Teheran ne promijeni ponašanje i tražit će načine da nametne nove sankcije.

"Vidjet ćemo što još možemo učiniti sankcijama", rekao je Wood nakon odlaska s konferencije o razoružanju u Ženevi, središnjem svjetskom forumu za nuklearne pregovore, gdje je razmijenio oštre optužbe s iranskim diplomatom.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo