GDJE JE PREMIJER?

KAOS NA BLISKOM ISTOKU: NA POMOLU VELIKI OBRAČUN S IRANOM? Saudijska Arabija naredila svim svojim građanima da smjesta napuste Libanon

 
u sredini: Mohamed bin Salman, mladi saudijski prijestolonasljednik koji odnedavno vuče sve konce u Saudijskoj Arabiji
 Reuters

Saudijska Arabija naredila je svim svojim državljanima da što prije napuste Libanon. Jedna od najbogatijih država svijeta odaslala je kratko priopćenje u kojem stoji da državljani Saudijske Arabije moraju napustiti Libanon što je prije moguće, a oni koji planiraju otputovati u bliskoistočnu zemlju, da otkažu svoje putovanje.

- S obzirom na okolnosti u Libanonu, Kraljevina moli svoje državljane da napuste tu državu što je prije moguće - stoji u priopćenju Ministarstva vanjskih poslova Saudijske Arabije, u kojem se ne pojašnjava o kakvim je to okolnostima riječ, no jasno je da je sve povezano s nedavnom iznenadnom ostavkom libanonskog premijera i saudijskog saveznika Saada Haririja.

Gdje je Hariri

On je proteklog vikenda objavio da se povlači s dužnosti s nepoznate lokacije, pretpostavlja se iz same Saudijske Arabije, a otada ga nitko nije vidio.

Također, u Bejrutu tvrde da nikad nisu dobili dokumente o njegovoj ostavci tako da ga još smatraju prvim čovjekom tamošnje vlade. Predsjednik države Michel Aoun, inače saveznik Hezbollaha i Irana, smatra da su Haririja Saudijci zatočili i da ga drže u pritvoru.

Izvor blizak samom Haririju za Reuters tvrdi da ga je na ostavku uistinu nagovorila Saudijska Arabija i da ga od tog trenutka drže u kućnom pritvoru. Rijad opovrgava ovakve tvrdnje.

Hariri je kao razlog ostavke naveo nemogućnost da bude na čelu zemlje koju kontrolira Hezbollah. On je u izjavi oštro kritizirao i Hezbollah i Iran rekavši da 'siju strah i nemire u cijeloj regiji'.

- Iskreno, plašim se za svoj život. Atmosfera u Libanonu slična je onoj iz 2005. godine kada je ubijen moj otac i tadašnji premijer Rafik Hariri. Osjećam da se nešto spremna - rekao je Hariri.

Nestabilnost

Bolji poznavatelji prilika na Bliskom istoku sada su u strahu da će Haririjeva ostavka dodatno pojačati nemire u duboko podijeljenom Libanonu, a zasigurno neće pomoći i u smirivanju odnosa Irana i Saudijske Arabije.

Također, Saudijska Arabija je optužila Hezbollah da je iz Jemena, nekoliko sati nakon Haririjeve ostavke, ispalio raketu koja je eksplodirala nad Rijadom. Upravo zbog toga u Bejrutu su u smrtnom strahu da će se preko njihovih leđa razbuktati sukob Irana i Saudijske Arabije.

Neobična situacija s libanonskim premijerom samo je jedna u nizu anomalija i tektonskih promjena u posljednje vrijeme na Arapskom poluotoku.

Ondje je na djelu svojevrsna bitka za prijestolje. Ostarjeli kralj se polako sprema na abdikaciju u korist princa Mohameda bin Salmana koji je proteklog vikenda zasjeo na čelo novooformljene antikorupcijske komisije koja je odmah optužila čitav niz najmoćnijih ljudi, uključujući pripadnika kraljevske obitelji - Mohamedovih konkurenata - da su pronevjerili milijarde dolara.

Zlatna tamnica

Tijekom proteklog vikenda krenula su i masovna hapšenja pa su tako u 'zlatnu tamnicu', odnosno luksuzni hotel Ritz Carlton u Rijadu, zatvoreni brojni bivši ministri i poduzetnici koje Mohamed očito vidi kao opasnost u svom usponu na tron.

U četvrtak je saudijski državni tužitelj objavio da je u sklopu antikorupcijske istrage na razgovor pozvano 208 ljudi, od kojih je samo sedam pušteno bez optužnice te da je kroz sustavnu korupciju pronevjereno najmanje 100 milijardi dolara.

- Temeljem naših istraga u zadnje tri godine procjenjujemo da je u posljednjih nekoliko desetljeća zloupotrebljeno najmanje 100 milijardi dolara kroz sustavnu korupciju i pronevjeru - priopćio je šeik Saud al-Modžeb.

Ponovio je tvrdnje drugih visokih dužnosnika da ova istraga ne utječe na normalnu komercijalnu aktivnost i da su zamrznuti samo osobni, a ne i korporacijski bankovni računi.

- Tvrtke i banke slobodne su raditi transakcije kao i obično - istaknuo je šeik.

Mnogi Saudijci pozdravili su ovu čistku kao napad na bogate koji su krali iz državnih fondova, a američki predsjednik Donald Trump je rekao da su uhićeni "godinama 'muzli' svoju zemlju".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 08:47