POGUBLJEN INJEKCIJOM

KAOS NA IZVRŠENJU SMRTNE KAZNE BRUTALNOG UBOJICE Sin i unuk izgubili kompas i završili iza rešetaka, a posljednje riječi kriminalca šokirale su sve

 
 Screenshot / Youtube

Teksašanin osuđen za ubojstvo roditelja i brata bivše supruge pogubljen je u četvrtak navečer. Billie Wayne Coble pogubljen je smrtonosnom injekcijom u Huntsvilleu nešto prije pola sedam navečer nakon što je sud odbio njegovu posljednju žalbu za odgađanjem izvršenja presude.

Mediji su prenijeli nerazumljive posljednje riječi 70-godišnjaka koji je rekao: ‘U redu, gospodine, to će biti pet dolara. Volim te, volim te i volim te. Mike, volim te. Gdje je Nelley? Volim te, to je pet dolara. Čuvaj se.’

Cobleov sin Gordon i unuk Dalton istovremeno su uhićeni jer su počeli divljati i udarati po staklu koje ih je dijelilo. Obojicu je policija izvela iz sobe prije završetka pogubljenja te su zadržani jednu noć u pritvoru.

Smrtna je presuda izvršena 30 godina nakon ubojstva Roberta i Zelde Viche u kolovozu 1989. te njihova sina Bobbyja Viche, ubijenih u vlastitom domu u Axtellu, sjeveroistočno od Waca. Coble je treća osoba pogubljena ove godine u SAD-u i najstarija osoba pogubljena u Teksasu otkako je Vrhovni sud ponovno uveo smrtnu kaznu 1976. Najstarija osoba pogubljena u SAD-u je serijski bombaš Walter Moody, a usmrćen je prošle godine u Alabami u dobi od 83 godine.

Cobleovi su odvjetnici podnijeli žalbu Vrhovnom sudu ne bi li tako odgodili pogubljenje, tvrdeći da su njegovi prvi odvjetnici napravili propust kad se nisu pozvali na neubrojivost u obrani, prije nego što je osuđen na smrt. Sud je odbio odgodu iako su odvjetnici navodili i da pati od PTSP-ja otkako je kao marinac proveo neko vrijeme u Vijetnamskom ratu.

J. R. Vicha, sin ubijenog Bobbyja, koji je tad imao samo 11 godina i vezan je gledao kako mu ubijaju obitelj, rekao je uoči izvršenja kazne a će im pogubljenje donijeti određeno olakšanje.

- Ipak, način na koji oni to rade je puno humaniji od onoga kakav je on priuštio mojoj obitelji. Ne kažem da to zaslužuje, ali dobro je znati da smo dobili pravdu koliko je moguće zakonski - rekao je J. R. Vicha. Njega je Coble vezao i prijetio mu da će ga ubiti dok mu je ubijao oca i baku i djeda. Kad se Karen Vicha vratila kući, nju je oteo, napao je i prijetio joj silovanjem. Uhićen je nakon što je slupao automobil u policijskoj potjeri.

Jedan od tužitelja koji je sad u mirovini, a radio je na slučaju prije desetak godina rekao je da Coble nije pokazivao ni najmanje kajanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:55