VETERANI TRAŽE PRAVA

KAOS U BiH, VETERANI ARMIJE BiH I HVO-a BLOKIRALI CESTE Tisuće putnika zaglavilo u ledenoj noći u kolonama pred Sarajevom, Mostarom, Zenicom, Tuzlom

 
 screenshot Youtube / Klix.ba

NOVO 9:09 Bosanskohercegovačka policija deblokirala je rano u četvrtak većinu prometnica koje su u srijedu zapriječili razvojačeni branitelji, a zatvoren je ostao jedino prilaz Tuzli iz pravca Orašja.

Policija nije koristila silu jer su se prosvjednici nakon kraćih pregovora pristali povući, potvrdio je lokalnim medijima Mevludin Halilović, dužnosnik policije sarajevske županije.

Nakon više od dvadeset sati ponovo je uspostavljen promet iz pravca Bosanskog Broda prema Zenici i Sarajevu te između Sarajeva i Mostara. Blokiran je ostao prilaz Tuzli iz pravca Orašja.

Zbog prosvjeda nekoliko stotina branitelja Armije BiH i Hrvatskog vijeća obrane (HVO) bile su blokirane stotine osobnih vozila, autobusa i kamiona a tisuće putnika noć su proveli na iznimo niskim temperaturama.

Na izvanrednoj konferenciji za novinare oko ponoći predsjednik vlade Federacije BiH Fadil Novalić pozvao je prosvjednike na pregovore, no oni nisu odgovorili pa je nejasno kako će se stvari dalje razvijati.

Prosvjednici traže posebne naknade za nezaposlene bivše branitelje, jedinstveni registar branitelja i ujedinjavanje oko 1600 braniteljskih udruga.

----------------------------------------------

Nekoliko stotina pripadnika udruga koje okupljaju bivše pripadnike Armije BiH i HVO u srijedu u noćnim satima nastavilo je blokirati prometnice koje povezuju gotovo sve veće gradove u Federaciji BiH, a na cestama su kolone blokiranih vozila u kojima se na iznimno niskim temperaturama smrzavalo na tisuće putnika, no policija cijelog dana nigdje nije intervenirala niti je pokušala deblokirati promet.

Od prijepodnevnih sati blokirani su prilazi ka Sarajevu iz pravca Zenice te glavni cestovni pravac koji vodi iz tog grada ka Mostaru. Na prijevoju Ivan prosvjednici su oborili i nekoliko stabala i tako dodatno blokirali promet. Pod blokadom su i Zenica te Tuzla jer prosvjednici stoje na svim važnijim čvorištima koja vode ka tim gradovima.

Meteorolozi su za noćne sate prognozirali temperaturu do 18 Celzijevih stupnjeva ispod ništice, no prosvjednike to nije pokolebalo u nakani da nastave s blokadama prometa.

Oni traže hitnu sjednicu Zastupničkog doma parlamenta Federacije BiH na kojoj bi se odlučivalo o njihovom ranijem zahtjevu da se uspostavi jedinstveni registar branitelja, da se svima onima koji su nezaposleni isplaćuju naknade iz entitetskog proračuna kao i da se uspostvi jedinstvena udruga koja će zastupati njihove interese.

Prema dostupnim informacijama u Federaciji BiH ima više od 1600 udruga koje okupljaju razvojačene branitelje.

Zbog blokade prometa u polovici države ministarstvo unutarnjih poslova Federacije BiH formiralo je krizni stožer no do 22 sata nisu bile donesene nikakve konkretne odluke.

'Netko kreira kaos'

Ipak, nakon 23 sata na izvanrednoj konferenciji za novinare premijer Federacije Fadil Novalić zaprijetio je policijskom intervencijom.

- Bosanskohercegovački entitet Federacija BiH ne može više ispuniti uvjete veterana i ako se ne obustavi blokada, pozvat će se organi reda da se stanovnicima entiteta omogući rad, kazao je Novalić.

- Ostajemo posvećeni da s boračkim organizacijama nastavimo raditi na tom cilju. FBiH gotovo 650 milijuna maraka na svim razinama vlasti godišnje troši za popravljanje stanja ove populacije. Nakon 11 milijardi koliko je potrošeno, moram priopćiti da FBiH ne može više. Netko tko je zamislio ove prosvjede je postavio tako visoko zahtjeve da ih FBIH ne može izvršiti, kazao je Novalić.

- Netko kreira rješenja na ulici, kreira kaos na koji se ne može dati rješenje. Pozivamo predstavnike ljudi koji prosvjeduju i koji su izvan zakona jer nisu organizirani cijeli dan na pregovore, ali nema odgovora. Pozivamo ih i noćas i stojim na raspolaganju bilo kad, rekao je.

- Jedino se razgovorom i pregovorima može riješiti situacija, dodao je federalni premijer.

Ako se nastavi blokada, koja je nenajavljena kako ističe Novalić, djelovat će se u skladu sa kantonalnim zakonima koji tretiraju blokiranje života i djelovanje građana.

- Ako ne bude odgovora, pozvat ćemo organe reda da omogući građanima FBiH da imaju nesmetan život, rekao je Novalić na izvanrednoj konferenciji.

Načelnik sarajevske policije Mevludin Halilović kazao je kako će policajci intervenirati "kada se za to steknu uvjeti" dok je predsjednik vlade Sarajevske županije kazao kako se ovakvo stanje ne može dugo tolerirati.

"Sigurno je da županija Sarajevo na ovakav način ne može biti blokirana", kazao je Konaković za javni servis BHT 1.

'Nemam straha od policije'

Bivši borci BiH koji su unatoč velikoj hladnoći blokirali ulice i zaustavili promet na Vogošćanskoj petlji u Sarajevu, zahtijevaju od federalnog parlamenta da se ispune zahtjevi iz njihove rezolucije. Kako prenosi Klix.ba, najavili su da će sutra blokirati i sarajevski aerodrom.

Do sada im se nije obratio nitko od nadležnih. Prosvjednici traže registar boraca po jedinicama, ukidanje financiranja boračkih organizacija i borački dodatak za sve demobilizirane borce do 64 posto.

- Ja nemam straha od intervencije policije. Ionako nemam što izgubiti. Ako me i uhapse imat ću što jesti i piti, neću se morati brinuti o tome kako ću platiti račune, a ovako nemam ništa, rekao je Safet Salkić, jedan od prosvjednika.

I borci koji su u Zenici blokirali promet ostaju tijekom noći na ulici, javlja Klix.ba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:09