ALARM U AFGANISTANU

KAOS U CENTRU KABULA KOD AMERIČKE AMBASADE Više od 300 stradalih u strašnoj eksploziji, uslijedila ulična oružana bitka s talibanima

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 19.04.2016. u 08:10

Reuters

>>> NOVO 11:15 - Načelnik policije u Kabulu rekako je da je najmanje 28 osoba poginulo u napadu, prenosi AFP.

-------------------------------

10:15 - Najmanje 7 osoba je poginulo u napadu, a njih 327 je ozlijeđeno, piše na Twitter profilu agencije AFP koja se poziva na službenike afganistanske vlasti.

-------------------------------

Snažna eksplozija potresla je u utorak ujutro središte Kabula i ubijen je i ranjen veći broj ljudi, kazao je predsjednik Ašraf Gani o napadu na zgradu glavne afganistanske sigurnosne agencije.

Predsjednička palača osudila je napad "na najsnažniji mogući način" u priopćenju u kojem se navodi da je poginulo i ranjeno mnogo osoba.

Glasnogovornik gradske bolnice kazao je kako je dosad primljeno osam lakše ranjenih afganistanskih vojnika. Glasnogovrnik ministarstva unutarnjih poslova objavio je je da je riječ o samoubilačkom napadu u kojem je nepoznati počintelj napad izvršio auto-bombom.

Svjedoci kažu kako se gusti crni dim podizao u blizini nekoliko zgrada afganistanske vlade i snaga sigurnosti kao i američkog veleposlanstva. Sirene su se oglasile na tom području u kojem je i sjedište misije NATO-a u Afganistanu.

Prema Reutersovim svjedocima u blizini mjesta eksplozije čula se i pucnjava koja je trajala pola sata nakon eksplozije.

Policija u Kabulu također je izvijestila o pucnjavi na području u kojem se nalaze ministarstvo obrane i predsjednička palača.

Eksplozija se dogodila u vrijeme jutarnje gužve.

Za napad još nitko nije preuzeo odgovornost, a do sada su napade u glavnom gradu izvodili talibani i mreža Hakani povezana s al-Q'aidom.

Talibanski pokret ojačao je od povlačenja međunarodnih snaga krajem 2014. i najjači je od 2001. kada su talibane s vlasti uklonile snage koje su imale američku potporu. Američko veleposlanstvo priopćilo je kako nije pogođeno ovim napadom a isto je priopćila i misija NATO-a.

Izdvajamo