PROSVJED

KAOS U SKUPŠTINI REPUBLIKE SRPSKE, SJEDNICA PREKINUTA ZBOG MASOVNOG ZVIŽDANJA Dodikova oporba izazvala zastoj u radu entitetskog parlamenta

 REUTERS

Zastupnici oporbenih stranaka u utorak su zviždaljkama prekinuli sjednicu parlamenta Republike Srpske u Banjoj Luci nastavljajući s praksom započetom prije mjesec dana, kada su odlučili radikalnije prosvjedovati zbog onoga što vide kao samovolju vladajuće većine, čime ujedno zaoštravaju politički sukob s režimom predsjednika RS Milorada Dodika.

Nakon što su odbijeni svi njihovi zahtjevi za izmjene i dopune dnevnoga reda, 30-ak zastupnika oporbenog bloka okupljenog oko Srpske demokratske stranke (SDS) poredali su se iza podija za kojim je sjedio predsjednik parlamenta te posegnuli za pripremljenim zviždaljkama, a nakon toga su dugotrajnim zviždanjem spriječili dalju raspravu.

Predsjedniku Narodne skupštine Nedeljku Čubriloviću nije preostalo ništa drugo, nego proglasiti stanku, nakon čega je nastavak sjednice odgođen za srijedu.

Zastupnici vladajućih stranaka okupljeni oko Dodikova Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) odbacili su zahtjeve oporbe za raspravu o tome pod kojim je okolnostima prekinuta prethodna sjednica, kada su policajci fizički spriječili oporbene zastupnike da sudjeluju u njezinu radu, a takvu zabranu izrekao im je upravo Čubrilović zbog narušavanja reda u dvorani.

- Mora se utvrditi odgovornost onih koji su doveli policiju da spriječi sudjelovanje oporbe u radu te sjednice. Zbog toga trebaju podnijeti ostavke Čubrilović, glavni tajnik skupštine kao i ministar unutarnjih poslova Dragan Lukač - kazao je tijekom rasprave o dnevnom redu predsjednik oporbene Partije demokratskog progresa (PDP).

Čelnik SDS-a Vukota Govedarica kazao je kako u oporbi inzistiraju da se rad parlamenta RS vrati u okvire ustava i zakona.

- Nećemo izići iz dvorane, ali nećemo ni sudjelovati u raspravama - najavio je Govedarica novu strategiju djelovanja oporbenih zastupnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:49