DRAMA

KAOS U STATE DEPARTMENTU Novi državni tajnik ostao bez glavnih operativaca, svi su dali ostavke, ne žele služiti Trumpu: 'Ovo se nikad nije dogodilo'

Rex Tillerson
 REUTERS

Početak Rexa Tillersona kao šefa diplomacije SAD-a počeo je - egzodusom! U četvrtak ujutro dobar dio najviših dužnosnika State Departmenta otkazao je suradnju novopečenom američkom državnom tajniku pod izlikom da ne žele služiti državi u eri Donalda Trumpa, piše Washington Post.

Srijeda je bila poprilično dramatičan dan u američkom ministarstvu vanjskih poslova. Tillerson je mrtav-hladan ušetao u zgradu i dogovorio brojne sastanke ne znajući da je ostao bez pola osoblja.

Okidač za bijeg dugogodišnjih diplomata i ostalih službenika bila je pripema otkaza Patricku Kennedyju, pomoćniku svih državnih tajnika u posljednjih devet godina. Kennedy je bio vrlo aktivan kod prijelaza vlasti i namjeravao je zadržati svoj posao i kod Tillersona. Međutim, kad je čuo najavu da ga misle smijeniti, Kennedy je preduhitrio sve i dao otkaz.

Za njim je otišlo i troje visokopozicioniranih dužnosnika i karijernih diplomata - Joyce Anne Barr, Michele Bond i Gentry O. Smith, koji su godinama radili u State Departmentu za vrijeme republikanske i demokratske administracije. Njih troje je s Kennedyjem de facto operativno vodilo sve poslove američke diplomacije, a uzimajući u obzir da je prije njih otišlo još nekoliko više rangiranih kolega, State Department je operativno ostao obezglavljen.

David Wade, šef osoblja SD-a za vrijeme Johna Kerryja, rekao je da je to najveći bijeg iz neke američke institucije u povijesti.

- Ovo je ogroman gubitak za sve, te ljude je nemoguće zamijeniti - rekao je Wade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 14:38