CIRKUS

KAOS U SUDNICI U ŠPIJUNSKOM PROCESU KOJI POPUT SAPUNICE PRATI CIJELA RUSIJA 'Mislite da ste se dočepali Jamesa Bonda? E, pa dobili ste Mr. Beana!'

 
 Tatyana Makeyeva / REUTERS

Deset mjeseci nakon uhićenja bivšeg američkog marinca pod optužbom za špijunažu u Moskvi, Paul Whelan tvrdi da je on više poput bedastog Mr. Beana nego špijuna Jamesa Bonda. Sud mu je, unatoč njegovim usporedbama, produljio pritvor do 29. prosinca.

I dok je sudac čitao svoju odluku, Whelan se suprotno uputama suda koji je molio za tišinu i mir, ustao i pročitao izjavu koju je napisao u pritvoru.

- Rusija kaže da je ulovila Jamesa Bonda u špijunskoj misiji. Zapravo su oteli Mr. Beana na praznicima - pročitao je na sudu.

Rusi tvrde da su ga uhvatili s nepobitnim dokazima - državnim tajnama u elektronskom obliku. Paul Whelan, inače redovni posjetitelj Rusije gdje je tijekom godina stekao brojne prijatelje, kako tvrdi, pritvoren je u prosincu. Ispričao je da se spremao za prijateljevo vjenčanje kad mu se na vratima neočekivano pojavio stari prijatelj. Nekoliko trenutaka kasnije upala je sigurnosna služba i uhitila ga zbog primanja informacija koje se smatraju državnom tajnom, piše BBC.

Former U.S. Marine Paul Whelan, who was detained and accused of espionage, stands inside a defendants' cage during a court hearing on extending his pre-trial detention, in Moscow, Russia October 24, 2019.  REUTERS/Tatyana Makeyeva
Tatyana Makeyeva / REUTERS

Whelan kaže da mu je USB stick s dokumentima, koji su pronašli, podmetnuo taj prijatelj - inače član ruske obavještajne službe FSB. Vjeruje da ga je ovaj izdao. Njegovi odvjetnici, koji iščitavaju nekoliko tisuća stranica spisa slučaja, uključujući i snimke nadzorne kamere, kažu da još nisu pronašli nijedan čvrsti dokaz. A Whelan postaje sve prkosniji na saslušanjima koja za njega predstavljaju rijetku priliku kad nekoliko sati svaka tri mjeseca boravi izvan zatvora.

- Ovo je talačka situacija - rekao je na sudu.

Former U.S. Marine Paul Whelan, who was detained and accused of espionage, is escorted inside a court building in Moscow, Russia October 24, 2019.  REUTERS/Tatyana Makeyeva
Tatyana Makeyeva / REUTERS

Amerikanac, koji posjeduje i britansku, irsku i kanadsku putovnicu, smatra da je žrtva sve gorih odnosa između Rusije i Zapada. Neki pretpostavljaju da ga Moskva želi zamijeniti za nekog od ruskih zatvorenika s druge strane Atlantika iako ministarstvo vanjskih poslova sve negira. Glasnogovornica ministarstva Marija Zaharova tvrdi da su ga uhvatili na djelu:

- Mi imamo činjenice - rekla je prošli tjedan.

Na posljednjem je saslušanju bivši marinac tražio zamjenu tužitelja i suca jer nisu istražili njegove tvrdnje da se prema njemu loše ponašaju i da nisu objektivni. Kad je sudac to odbio, jer ne postoje pravni razlozi za izuzećem, Whelan se narugao:

- Dakle, da je tužitelj moja sestra, to bi bilo ilegalno, ali kršenje ljudskih prava je sasvim u redu - rekao je i okrenuo se prema glavnom istražitelju propistujući treba li i njega zamijeniti:

- Što ti misliš, Aleksej? Idemo na zamjenu?

- To je tvoje pravo - odgovorio mu je FSB-ovac uz osmijeh.

Former U.S. Marine Paul Whelan, who was detained and accused of espionage, stands inside a defendants' cage before a court hearing on extending his pre-trial detention, in Moscow, Russia October 24, 2019.  REUTERS/Tatyana Makeyeva
Tatyana Makeyeva / REUTERS

Slučaj detaljno prate mediji. Whelan je u četvrtak ustvrdio da su ga čuvari napali u ćeliji. Njegov odvjetnik Vladimir Žerebenkov kasnije je izjavio da je čuvar kažnjen jer se sukobio s Amerikancem oko ‘skakanja i pjevanja’ tijekom sata u kojem je dozvoljena vježba.

Koliko god se šalio, Whelanu prijeti 20 godina zatvora. Istraga je dovršena i njegovi odvjetnici tvrde da im ‘mnogo toga ide u prilog’. Nijedan njegov prijatelj iz Rusije nije posvjedočio da je Whelan ikad spomenuo ili tvrdio da je špijun, te da nikad nikoga od njih nije pokušao regrutirati. Odvjetnici kažu da i sam bivši marinac prolazi kroz sve spise, i to toliko detaljno da se boje da suđenje neće početi prije proljeća.

- Rekao sam mu, možda bismo se trebali požuriti i završiti s tim ove godine. Tako da ranije dođe doma… Ali on želi pročitati baš sve, i to pažljivo - rekao je Žerebenkov. Odvjetnički je tim uzeo u obzir i moguće nerazumijevanje s ‘prijateljem iz FSB-a’. Rekli su da su se možda šale izgubile u prijevodu i pogrešno shvatile. Obitelj Amerikanca potvrilda je da je poznat kao šaljivac, kao što je pokazao i na sudu.

Budući da su detalji slučaja tajni, ne zna se kakve je informacije Whelan navodno tražio, za koga i zašto. No, on tvrdi da je nevin i da ništa ne skriva. BBC-jeva novinarka piše da joj je, dok su ga u lisicama odvodili iz sudnice, pokušao dobaciti kopiju sudskog spisa. Ulovio ga je zapadni diplomat, ali informacije su ionako povjerljive...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:46