POLITIČKA KRIZA

KAOS U TURISTIČKOM RAJU I JEDNOJ OD NAJLJEPŠIH DRŽAVA SVIJETA Policija opkolila zgradu parlamenta: 'Učinit će sve da ostane na vlasti!'

 
Ilustracija
 Profimedia, Alamy

Politička kriza u luksuznoj turističkoj destinaciji i jednoj od najljepših država svijeta koja je izbila krajem prošlog tjedna ostavila je tamošnju vlast u potpunom kaosu.

Naime, sud na Maldivima odbacio je optužbe za terorizam u slučaju bivšeg predsjednika Mohammeda Nasheeda i njegovih suradnika, nakon čega se aktualni predsjednik Yameen Abdula Gayoom suočio s međunarodnim pritiskom, prvenstveno SAD i Indije, da mora poštovati odluku i osloboditi prvog demokratski izabranog predsjednika Maldiva. No on to još nije učinio.

Zbog nepoštivanja naredbe da oslobodi lidere opozicije Vrhovni sud sada pokušava razriješiti predsjednika Yameena Abdula Gayooma, no glavni tužitelj Mohamed Anil upozorava da bi potez razrješenja bio neustavan, piše Guardian.

Anil ističe kako predsjednika mogu svrgnuti samo putem glasanja u parlamentu i da policija i sigurnosne snage nisu obvezni slušati nalog za opoziv.

Bivši predsjednik Maldiva i Yameenov glavni suparnik koji već godinama pokušava vratiti vlast na otocima, Mohammed Nasheed, na Twitteru je ljuto odgovorio da su komentari tužitelja Anila i drugih 'ravni državnom udaru'.

- Sigurnosne službe moraju podržati donesenu odluku i služiti ljudima na Maldivima - tweetnuo je Nasheed.

Uz naredbu za oslobođenje političkih zatvorenika, Vrhovni sud je donio odluku i o ponovnom postavljanju 12 zastupnika koji su bili svrgnuti zbog vjernosti oporbi. Kada oni budu vraćeni u parlament, Yameenova Progresivna stranka će izgubiti većinu, pa bi to zakonodavno tijelo moglo postati suparnik predsjedniku.

Kriza je rezultirala sukobima između policije i opozicijskih prosvjednika, dok je nekoliko stotina policajaca blokiralo je zgradu Parlamenta s namjerom da spriječe eventualne nerede i ulazak zastupnika u zgradu.

Opozicija pak upozorava da strahuju od vojnog puča.

- Građani se boje da će Yameen narediti vojni prevrat i preuzeti cijelu državu samo kako bi ostao na poziciji - ističu.

Yameen je istaknuo da je spreman raspisati izbore ako opozicija želi testirati tko je popularniji u narodu.

Inače, Maldivi su postali višestranačka demokracija prije 10 godina nakon desetljeća vladavine brata trenutačnog predsjednika, Maumoona Abdula Gayooma.

Yameen je pobijedio Nasheeda 2013. godine na izborima koje je opozicija proglasila namještenim, a Nasheed se od 2016. nalazi u egzilu u Velikoj Britaniji otkada je tamo doputovao na liječenje iz zatvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 18:00