DRAMA U TUZLI

KAOS U UPORIŠTU STRANKE BAKIRA IZETBEGOVIĆA Smijenili dugogodišnjeg moćnika, a on im srušio lokalnu vlast, iste večeri netko mu bacio bombu u disko

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 18.02.2018. u 14:29

Dado Ruvić / CROPIX

Velika previranja u Stranci demokratske akcije (SDA) izazvala su hitnu smjenu vlade Tuzlanske županije i bombaški napad na diskoteku u vlasništvu čovjeka kojega optužuju da je osmislio projekt rušenja utjecaja SDA u toj regiji koju desetljećima smatraju njezinim najjačim uporištem u Bosni i Hercegovini.

U napadu eksplozivnom napravom na diskoteku "QM" u Banovićima pokraj Tuzle u subotu kasno navečer lakše su ozljeđena dvojica mladića.

Policija provodi očevid kako bi otkrila počinitelje i motive.

Vlasnik diskoteke je Mirsad Kukić, kojega mediji nazivaju dugogodišnjom "sivom eminencijom" SDA.

Kukić je osuđen zbog kaznenog djela zloporabe službenog položaja i ovlasti dok je bio direktor rudnika ugljena u Banovićima.

Napad se dogodio neposredno nakon izvanredne skupštine Tuzlanske županije na kojoj je izglasano nepovjerenje dosadašnjoj vladi te je imenovana nova.

Svojevrsni puč u Tuzlanskoj županiji slijedio je pošto je Predsjedništvo SDA ovaj tjedan odlučilo smijeniti Kukića s dužnosti predsjednika stranačkog županijskog odbora.

Kukića mediji nazivaju osobom koja je u ime SDA "vedrila i oblačila" Tuzlanskom županijom. Bio je potpredsjednik SDA, njezin zastupnik u Zastupničkom domu parlamenta Federacije BiH iako je osuđen za kazneno djelo zloporabe službenog položaja i ovlasti dok je bio direktor rudnika ugljena u Banovićima.

Protiv Kukića tužiteljstvo Sarajevske županije potkraj 2017. podignulo je novu optužnicu koja ga tereti za nezakonito posredovanje u zapošljavanju u javnim tvrtkama u kojima su na čelu kadrovi SDA.

Svemu tome unatoč, Kukić je bio nedodirljiv sve do 14. veljače kada ga je vrh SDA odlučio smijeniti u Tuzli, što je obrazložio potpredsjednik stranke Safet Softić.

"Vrijeme je da se lokalnim kabadahijama (silnicima) kaže dosta i da takve stvari ne mogu raditi u ime SDA. Uvjeren sam da će iz ovog SDA izaći jača", rekao je Softić kako ga citira portal "Slobodna Bosna".

Kukić je izgradio "cijelu mrežu privatnih direktora, načelnika, zastupnika i drugih dužnosnika" što se više ne može tolerirati, rekao je Softić.

Mediji prenose da je Kukić udar izveo oslanjajući se na one zastupnike u županijskoj skupštini koji su mu odani i uz potporu zastupnika Narodne stranke "Radom za boljitak" te Saveza za bolju budućnost (SBB).

SDA optužuje Kukića i predsjednika SBB-a Fahrudina Radončića da to čine kako bi oslabili pozicije te najveće bošnjačke stranke uoči izbora predviđenih u listopadu u BiH.

Kriza u Tuzlanskoj županiji nije jedina s kojom se suočava SDA koju je napustio predsjednik vlade Sarajevske županije Elmedin Konaković i poveo još nekoliko zastupnika iz skupštine te iznimno važne županije.

Izdvajamo