ZLOČINAC SE BRANI LAŽIMA

Karadžić: Nisam barbarin koji nasrće na mirnog komšiju. Istina je obrnuta

ZAGREB - Srbi su se samo branili, a za rat su krivi Hrvati i Bošnjaci, najkraći je sažetak obrane Radovana Karadžića, bivšeg predsjednika Republike Srpske. Karadžić će sutra završiti iznošenje svojih uvodnih riječi, a haaško tužiteljstvo će u srijedu izvesti svog prvog svjedoka.

Poručio je da u sudnici neće braniti sebe, nego srpski narod i njegovu istinu. Činjenice u optužnici potpuno su izokrenute, tvrdi: “Tužitelj je mene ovdje predstavio kao barbara koji nasrće na mirnog i dobrog komšiju iako je istina obratna”, ustvrdio je Karadžić. Srbi u BiH su htjeli očuvanje i BiH i Jugoslavije, a Republika Srpska je osnovana iz čiste nužde.

Rat u Jugoslaviji su izazvali oni koji su htjeli obnovu Habsburške Monarhije i Otomanskog Carstva: srpski narod, posebno onaj u BiH, ispao je žrtva Hrvatske i Slovenije jer su one htjele izaći iz Jugoslavije, a to se nije moglo učiniti bez rata. Njihovi europski saveznici htjeli su obnovu Habsburške Monarhije, dok su bosanske Muslimane podržavali Turci, koji žele obnovu zelene transverzale Kosovo-Sandžak-Bosna. “Turski predsjednik je rekao da će tursko carstvo biti od Jadrana do Kineskog zida. Može, ali bez Srba”, rekao je Karadžić.

Glavni negativci su mu Franjo Tuđman i Alija Izetbegović: prvi je obnovio NDH, a drugi je bio islamski fundamentalist koji je htio stvoriti čistu islamsku državu. Tuđman je, tvrdi, počeo progon Srba čim je došao na vlast. Ustvrdio je da je Tuđman u govoru u svibnju 1991. na zagrebačkom Trgu bana Jelačića rekao da rata ne bi bilo da ga Hrvatska nije htjela. “Zahvalan sam Tuđmanu na mnogim stvarima koje ću koristiti u obrani”, istaknuo je Karadžić. Pozvao se na Antu Pavelića i na Jasenovac, citirao Martina Špegelja i Šimu Đodana, “hrvatskog ekstremista srpskog porijekla”, pozvao se na Slavka Goldsteina i njegovu knjigu “1941. godina koja se vraća”.

Srbi iz Krajine bili su suvlasnici Hrvatske, Hrvatska je bila “joint venture”, tumačio je Karadžić: Srbi su prije 350 godina dobili od Austro-Ugarske tadašnju Vojnu krajinu, koju su obranili od Turaka da bi je konačno 1945. uveli u Hrvatsku, pa je u Ustav uvedeno da je to država Hrvata i Srba. No Tuđman je pretvorio Srbe u nacionalnu manjinu da bi im oteo Krajinu, ispričao je Karadžić.

Što se tiče Bosne, tu su Srbi žrtve fundamentalistički nastrojenog Alije Izetbegovića i radikalne struje njegove SDA, koji su se zalagali za sto posto muslimansku državu. “Zapad nije dao formiranje Republike Srpske ili ostanak Srba u Jugoslaviji jer nije htio dati muslimanima da stvore svoju državu u Europi. Njihova teza je da Srbi i Hrvati moraju ostati u BiH kako bi kontrolirali islamski faktor. Zašto bi Srbi opet morali biti čuvari europske kapije? Neka EU kontrolira bosanske muslimane, mi ne želimo potrošiti svoj život na to”, rekao je Karadžić. Nije zaboravio ni Vatikan: “Jedna institucija stara 1000 godina, Vatikan, odredila je nas da budemo dželati, ali mi smo to odbili”, napomenuo je.





Zločine koji mu se stavljaju na teret nije ni spomenuo: osim što je ponavljao da su najveće pokolje u Sarajevu, one na tržnici Markale i u Ulici Vase Miskina, inscenirali “Muslimani”, kako je stalno nazivao Bošnjake. Ustvrdio je da je Izetbegović “u programu imao kasapljenje vlastitog naroda” samo da bi mogao krivnju prebaciti na Srbe.

Snimke izmučenih logoraša u Trnopolju kod Prijedora inscenirala je britanska novinarka tako što je postavila kameru iza bodljikave žice, a izgladnjele muškarce iza nje. To nisu bili logoraši jer logora u Trnopolju nije bilo: to je bilo obično prihvatilište za izbjeglice, tvrdi Karadžić.

Zašto je uvjeren da uopće nije kriv

1. Srbi nisu krivi ni za što

- U optužnici stoji da su Srbi preuzeli vlast u velikim dijelovima Bosne. Kako su je mogli preuzeti, kad su već bili na vlasti: dobili su je na izborima - tumačio je Radovan Karadžić jučer u haaškoj sudnici, pokazujući kartu BiH s označenim općinama koje je na prvim demokratskim izborima osvojio njegov SDS. Dakle, nisu Srbi preuzeli vlast, oni su je već imali. Nisu napali nego se branili, dapače: samo spašavali živu glavu. Nisu rušili BiH nego je htjeli očuvati (ali u Jugoslaviji). Nije bilo ni primisli a kamoli plana da se odstrane Muslimani. “Tužiteljstvo pogrešno tumači naše ponašanje, jer ne vidi kako je ono bilo uzrokovano našim partnerima”, objašnjava.

2. Srbi su žrtve međunarodne zavjere

Tajne službe naoružavale su Hrvate i Muslimane: Zapad je htio obnovu Habsburške monarhije, a Turci obnovu Otomanskog carstva. No zapadne sile nikako nisu htjele dopustiti stvaranje muslimanske države u Europi, pa nisu dopustile odvajanje Hrvata i Srba od Muslimana. Međunarodna zajednica četvrta je strana u sukobu u Jugoslaviji: isti ti iz međunarodne zajednice koji su u ratu radili protiv Srba sada stoje iza ove haaške optužnice, smatra Karadžić.

3. Sve je počelo s Turcima i Marijom Terezijom

Srbi su najstariji i najbrojniji narod u BiH, ali su spali na trećinu jer su žrtve genocida. Srpska kultura do Turaka bila je najnaprednija u Europi. Narodi imaju pravo na samoopredjeljenje, a ne države. Srbi u Hrvatskoj bili su vlasnici Krajine, još od Marije Terezije koja im je dala Vojnu krajinu jer su je obranili od Turaka. Turci i danas šalju Davutoglua da obnovi Zelenu transferzalu Kosovo-Sandžak-BiH jer im je cilj obnova Otomanskog carstva. Zapad je i u ovom ratu namijenio Srbima da čuva Europu od muslimana

4. Tuđman i Izetbegović su prvi počeli

Izetbegović je Srbe tretirao kao neprijatelje još u Islamskoj deklaraciji sedamdesetih, puno prije memoranduma SANU i Miloševića. Čim je došao na vlast, Tuđman je Srbima ukinuo konstitutivnost i svaki mjesec im oduzimao po jedno pravo. Tuđman je obnovio NDH, a Izetbegović bio radikalni islamski ekstremist; Srbi su početkom devedesetih ponovo bili suočeni s istim zločincima kao u Drugom svjetskom ratu: s jedne strane ustaše, a s druge Hanžar divizija, “najsurovija, toliko da ni Nijemci nisu mogli da zamisle tolike surovosti”.

5. Zločini su nam podmetnuti

Pokolj na Markalama u Sarajevu je jedna veluja obmana koju je aranžirala muslimanska strana, “sve da bi se napakovalo Srbima”. Markale su inscenirane kao zahtjev za stranom intervencijom, isto kao i nekoliko drugih velikih pokolja u Sarajevu. Snimke izgladnjelih logoraša u Trnopolju pokraj Prijedora, koje su zgrozile svjetsku javnost, također su inscenirane: logora uopće nije bilo, to je bio običan centar za izbjeglice. Britanska novinarka Penny Marshal stavila je kameru iza žice i snimila muškarce iza nje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 20:59