BRANI BENEDIKTA XVI. OD MEDIJA

Kardinal Joseph Levada: ‘Laž je da je Papa zataškavao pedofilske zločine svećenika’

Prefekt Kongregacije za nauk vjere protestira protiv intervjua koji je dao NYT-u jer su neki njegovi argumenti preskočeni. Svoje je gledište sročio u članku koji je objavio na internetu

RIM - Vatikan je snažno odgovorio New York Timesu na optužbe da je papa Benedikt XVI. zataškavao pedofilske zločine svećenika dok je, kao kardinal Joseph Ratzinger, predsjedao Kongregacijom za nauk vjere. Nije se odazvao sam Papa, ali je kardinal Joseph Levada, sadašnji prefekt te Kongregacije i Ratzingerov nasljednik, dao intervju dopisnici Rachel Donadio i istodobno je - s pravom se bojeći da će u intervjuu barem neki njegovi argumenti biti preskočeni ili učinjeni manje vjerodostojnima izvlačenjem iz konteksta - svoje gledište sročio u članku koji je objavljen na internetu.

Izvlačenje iz konteksta

Levada kaže da je suglasan da je otac Murphy (silovatelj više od 200 gluhe djece) morao biti lišen svećeničkog statusa nakon normalnoga kanonskog procesa - ali to New York Times ispušta iz članka, prenoseći Levadine riječi da kao vjernik smatra da je o. Murphy dospio pred Božji sud, pa se tim selektivnim odabirom stječe dojam da se Levada zauzima samo za posmrtni Božji sud. To nije korektno.

Nelogičnosti u tekstu

Kardinal Levada u svojoj reakciji upozorava na nelogičnosti u izvijesti same Rachel Donadio i komentatorice Laurie Goodsten - npr. da prvo kažu da je o. Murphy dobio “propusnicu” policije i tužiteljstva, a onda optužuju Ratzingera i njegova tadašnjega kongregacijskog tajnika da su onemogućili da podaci dođu do policije i tužitelja.

Upozorava još jednom na motu proprio Ivana Pavla II. Sacramentorum sanctitatis tutela iz 2001., te na popratno pismo Kongregacije za nauk vjere s Ratzingerovim potpisom, u kojemu je (a) dobna granica za zlostavljanje djece povišena na 18 godina, u skladu s većinom nacionalnih zakonodavstava; (b) ostavljena mogućnost Kongregaciji da zanemari zastaru i istražuje i davne slučajeve; (c) pojednostavljen proces ako postoji priznanje, izbjegavajući dugotrajnost formalnoga kanonskog procesa. Itd.

Taj dokument nije oduzeo biskupima ni pravo ni mogućnost vlastitih disciplinskih mjera, naglašava Levada. I ostavlja otvorenim pitanje zašto o. Murphyja nije kaznio njegov nadbiskup u Milwaukeeju. U pogledu samog procesa o. Murphyju dva dana ranije je Thomas T. Brundage, vikar tadašnjega Weaklanda i tužilac u Murphyjevu slučaju, tvrdio da je Weakland lagao tvrdeći da mu je Bertone naredio prekid procesa.

Prekid procesa

Levada pak navodi da je Bertone savjetovao prekid vodeći računa da je o. Murphy na samrti i da kanonski proces ne bi prispio kraju - a Murphy je zaista nedugo zatim umro. Iz svega toga Levada zaključuje da Ratzinger i Bertone nisu zataškavali slučaj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 17:40