PEDOFILIJA

KARDINAL PULJIĆ O SVEĆENIČKOM ZLOSTAVLJANJU DJECE U BiH 'Bilo je toga, ali vrlo malo. Hrabro smo se suočili s tim'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 22.02.2019. u 18:17

Banjaluka, 131115.
Kardinal Vinko Puljic ispred svoje rodne kuce u mjestu Prijecani pokraj Banjaluke.
Na fotografiji: Vinko Puljic ispred kuce na polju gdje je nekad bio vocnjak
Foto: Duje Klaric / CROPIX
Duje Klarić / CROPIX / Duje Klarić / CROPIX

Vinko Puljić

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić potvrdio je u petak kako je i u Bosni i Hercegovini bilo slučajeva seksualnog zlostavljanja djece koje su počinili svećenici ali je dodao kako je toga bilo "vrlo malo" te kako se Crkva u BiH s tim problemom odmah i odlučno suočila.

"U BiH je, na žalost, bilo, ali hvala Bogu, vrlo malo. Hrabro smo se suočili čim smo (to) uočili, sve smo stvari uputili na Kongregaciju za nauk vjere koja je za to nadležna", kazao je kardinal Puljić u Vatikanu u izjavi za regionalnu televiziju N1.

Vrhbosanski nadbiskup je među sudionicima skupa o prevenciji svećenićkog seksualnog zlostavljanja djece kojega je sazvao papa Franjo.

Kardinal Puljić je podsjetio kako je Sveti Otac pozvao da se s ovakvim zlodjelima Crkva hrabro suoči, prizna zlo koje je počinjeno i očisti svoje redove od zlostavljača.

"Naš pristup je da svaku stvar nazovemo pravim imenom. Crkva je prva i jedina koja hrabro pristupa tim stvarima, zloporabi djece", kazao je kardinal Puljić dodajući kako je najvažnije raditi sa žrtvama  a zatim poduzeti sve da se slična zlodjela ne bi ponavljala.

Na pitanje je li neki od slučajeva seksualnog zlostavljanja djece kojega su počinili svećenici završio pred sudovima u BiH kardinal Puljić je odgovorio niječno.

Kazao je kako je problem u nedefiniranim zakonima i nesređenom stanju u bosanskohercegovačkom pravosuđu. Sada se čekaju upute i odluke Svete kongregacije pa će onda i u Crki u BiH odlučiti što dalje činiti.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo