OTKAZANI LETOVI

KARTA KAOSA: Zbog vulkanskog pepela sjeverna Europa bez ijednog leta

 AFP

ZAGREB - Kaos u europskom zračnom prometu izazvan pepelom iz islandskog vulkana jasno se vidi i na presliku stanja sa stranice Flightradar24 koja prati stanje nad europskim nebom iz minute u minutu. Na ovoj slici prikazano stanje u 20 sati. Kao što se vidi nijedan zrakoplov trenutno ne leti nad sjevernom Europom.

Prekid zračnog prometa zbog vulkanskog pepela koje se iz Islanda širi prema zapadnoj i sjevernoj Europi mogao bi potrajati idućih 48 sati, izvijestila je Europska agencija za sigurnost zračnog prometa Eurocontrol, javljaju svjetske agencije.

Eurocontrol je priopćio da se očekuje zatvaranje zračnog prostora iznad njemačke i Francuske.

TIjekom dana otkazani su svi letovi u zračnom prostoru Velike Britanije zbog oblaka pepela iz vulkanske erupcije na Islandu koji je stigao do Britanije. Vulkanski pepeo prizemljio je i zrakoplove u Norveškoj i Švedskoj. Od 17 sati bit će zatvoren i zračni prostor iznad Danske. I Finska je najavila zatvaranje zračnih luka, a mjere restrikcije trajat će do petka.

Zatvaranje zračnog prostora najavile su tijekom dana i Nizozemska i Bruxelles, a Francuska j eotkazala sve letove prema skandinavskim zemljama i Velikoj Britaniji.

Restrikcije u zračnom prometu su uvedene jer vulkanski pepeo može oštetiti zrakoplovne motore te uzrokuje smanjenu vidljivost.

Njemačka Lufthansa otkazala je na desetke letova prema Velikoj Britaniji i ostatku sjeverne Europe. Restrikcijama će najviše biti pogođene zračne luke u Frankfurtu i Muenchenu.

Odluku o zatvaranju zračnog prostora donijela je i Irska.

Najmanje 40 letova iz Španjolske prema Velikoj Britaniji, Irskoj i Norveškoj su otkazani zbog oblaka pepela.

Kasne mnogi prekooceanski letovi jer su zrakoplovi koji lete nad tim područjem preusmjereni. Zasad nije jasno kada će zrakoplovi opet poletjeti. British Airways je objavio da će mjera biti na snazi barem do petka.

Snažna vulkanska erupcija na Islandu, u blizini glečera Eyjafjallajokull izbacuje oblake pepela koji su paralizirani zračni promet sjeverozapadne Europe.

Erupcija vulkana na Islandu se jučer pojačala i deset puta je snažnija od one koja je u ožujku izbila u blizini i ne smiruje se nakon više od 24 sata aktivnosti.

Ipak, neće doći do izbacivanja lave jer je riječ o eksplozivnoj erupciji.

Islandski geofizičar Magnus Tumi Gudmundsson ustvrdio je da bi erupcija mogla potrajati dulji period, pa čak i do godinu dana.

- Sudeći po intenzitetu ove erupcije, moglo bi potrajati dugo – izjavio je profesor geofizike i savjetnik za civilnu zaštitu.

Nacionalni centar za zračni promet izvijestio je da je to prvi put u povijesti da je prirodna nepogoda prizemljila zrakoplove u Velikoj Britaniji. Zračni prostor bio je otvoren čak i nakon napada 11. rujna 2001. u SAD-u.

Unatoč vulkanskoj erupciji zračne luke na Islandu nisu zatvorene.

- Vjetar odnosi pepeo prema istoku – izjavio je predstavnik Uprave islandske zračne luke.

Otkazani i neki letovi iz Zagreba



Iako oblaci dima i pepela za sada ne prijete Hrvatskoj u zagrebačkoj zračnoj luci Pleso danas su otkazana tri leta za London i Bruxelles, a do kraja večeri više neće biti letova prema sjeveru i sjeverozapadu Europe.

Otkazivanjem je u Zagrebu ostalo zarobljeno 100-tinjak putnika koji su smješteni u hotelu Panorama.

Kakva će biti situacija sutra, odnosno hoće li biti novih otkazivanja, za sada se ne zna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 08:39