AFGANISTAN

Karzai je proglašen izbornim pobjednikom

Afghan President Hamid Karzai waves as he waits to meet U.N. Secretary-General Ban Ki-moon in Kabul November 2, 2009. Ban made a surprise visit to Afghanistan on Monday as pressure grew to abandon plans for a risky run-off vote after the withdrawal of Karzai's only rival. REUTERS/Ahmad Masood(AFGHANISTAN POLITICS)
 REUTERS

KABUL - Nakon što se iz utrke povukao bivši afganistanski ministar vanjskih poslova Abdullah Abdullah, izborna komisija je otkazala drugi krug izbora.- Nezavisna izborna komisija proglašava poštovanog Hamida Karzaija predsjednikom jer je pobjednik prvog kruga izbora i jedini kandidat u drugom krugu - objasnio je danas novinarima Azizullah Ludin, šef izborne komisije.

Drugi krug predsjedničkih izbora, zakazan za 7. studenog, trebao je “popraviti” ishod prvog kruga, koji je bio popraćen mnoštvom optužbi za prijevaru i ozbiljno dovodio u pitanje Karzaijevu pobjedu. Zbog spora oko izbora UN-ovu misiju je Afganistanu je napustio i Peter Galbraith ljut jer se o prijevarama ne govori dovoljno.

Abdullah Abdullah se povukao se iz izborne utrke uz objašnjenje da sumnja u valjanost izbornog procesa. Pritom je negirao insinuacije nekih da je odustao jer je s Karzaijem postigao dogovor i pozvao pristaše da ne idu u prosvjede. Drugi tvrde da je njegovo povlačenje bio jedini način da se spriječe daljnja previranja i porast napada pobunjenika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:26