NACIONALNA TRAGEDIJA

KATAKLIZMA U PORTUGALU U blizini čuvenog svetišta Fatima buknuo požar kakav se ne pamti, ljudi su gorjeli u autima, najmanje 43 mrtvih

    AUTOR:
    • Hina,
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 18.06.2017. u 09:20

Firefighters work to put out a forest fire near Bouca, in central Portugal, June 18, 2017. REUTERS/Rafael Marchante TPX IMAGES OF THE DAY
REUTERS

U velikom šumskom požaru u Portugalu život su izgubile najmanje 43 osobe od kojih su neke bile u vozilima na cesti bježeći pred vatrenom stihijom, prenose svjetski mediji.

Požar je izbio u području Pedrogao Grandea, 50 kilometara jugoistočno od Coimbre, u središnjem dijelu zemlje, u kojemu je i poznato svetište Fatima. Ozlijeđeno je 59 osoba među kojima su i vatrogasci.

"Nažalost, čini se da se radi o jednoj od najvećih tragedija koje smo vidjeli zadnjih godina, kad se radi o šumskim požarima", rekao je premijer Antonio Costa, prenosi BBC. Dodao je kako bi broj umrlih mogao porasti.

Ministar unutarnjih poslova Jorge Gomes kazao je da su tri osobe umrle od udisanja dima, a 18 u četiri vozila na cesti koja povezuje Figueiro dos Vinhos i Castanheiru de Pera dok su bježali pred vatrom.

 

Portugalski mediji prenose da vatrogasci ne uspijevaju staviti požar pod kontrolu unatoč tome što je na gašenju angažirano njih više od 600. Među 59 ozlijeđenih je i osmogodišnja djevojčica koja je pronađena s opeklinama dok je lutala u blizini požara.

Šest je vatrogasaca teško ozlijeđeno, a dvojica se vode kao nestali.

Tijekom noći izbilo je oko 60 šumskih požara širom zemlje i u njihovu gašenju sudjeluje 1700 vatrogasaca.

Gomes je kazao kako se vatra širi velikom brzinom. Španojlska je poslala dva kanadera.

Još nije poznato što je izazvalo požare no premijer Costa kaže kako je moguće da su ih izazvale munje. Portugal je pogođen toplinskim valom s temperaturama većim od 40 stupnjeva Celzija.

"Radi se o regiji u kojoj požari izbijaju jer je šumovita, no ne možemo se sjetiti tragedija ovakvih razmjera", kazao je gradonačelnik Pedrogao Grandea Valdemas Alves.

Izdvajamo