POZVANI STRUČNJACI

Katalonski farmeri očajni, terorizira ih medvjed porijeklom iz Slovenije

Goiat je doveden sredinom 2016. kao dio projekta EU kojim se nastojalo stabilizirati populaciju smeđeg medvjeda na Pirenejima
Ozloglašeni medvjed u noćnoj akciji
 Pep Casasayas Palà/Conselh Generau d‘Aran

Katalonski farmeri očajni su nakon četiri slučaja napada na stoku na sjeveru te španjolske pokrajine. Pozvani su stručnjaci koji će utvrditi jesu li točne sumnje da iza napada stoji zloglasni medvjed Goiat, koji je i ranije stvarao probleme stočarima.

Goiat je u regiju doveden sredinom 2016. iz Slovenije, kao dio projekta EU kojim se nastojalo stabilizirati populaciju smeđeg medvjeda na Pirenejima. Problem je što je regija izuzetno bogata poljoprivrednim gospodarstvima, naročito stočarima, a medvjed je pokazao velik interes za lokalne ovce, koze i konje, javlja Guardian.

Prije tri godine lokalna je poljoprivredna zadruga tako zatražila da ga se zauvijek ukloni radi problema koje stvara.

Znanstvenici su slovenskog medvjeda neko vrijeme pratili pomoću GPS ogrlice, no čini se kako ju je on izgubio prošlog ljeta, nakon čega je postalo nemoguće određivati njegovu lokaciju. Vjeruje se da se vratio u Španjolsku nakon višemjesečnog lutanja, najvjerojatnije na teritoriju Francuske, te sada ponovno sije strah među lokalnim stanovništvom. U posljednje vrijeme zabilježena su četiri napada u kojima su živote izgubili jedan ovan, četiri koze te ovca.

Vlasti u regiji vjeruju da se radi o istom zloglasnom medvjedu koji je lokalne farmere terorizirao i ranije.

- Povećanje broja napada može se dovesti u vezu s manjim brojem napada na francuskom teritoriju gdje je Goiat obitavao. Ne možemo isključiti da je Goiat iza tih napada te smo prikupili uzorke koji će biti analizirani na Sveučilištu u Barceloni kako bismo dobili valjane dokaze. Ako se ispostavi da je Goiat iza tih napada, poslat ćemo tim koji će ga uspavati i staviti mu novu ogrlicu za praćenje - kazala je novinarima Francés Bruna, savjetnica za zemlju, poljoprivredu i okoliš.

Katalonska poljoprivredna zadruga Unió de Pagesos dodaje kako su se napadi počeli događati po isteknu hibernacije, odnosno zimskog sna medvjeda. Navode kako se u Pirenejima od 1996., kada ih je bilo svega tri, nastanilo čak šezdeset medvjeda, te pozivaju vlasti na reakciju.

- Pozivamo vlasti da donesu propise o maksimalno dopuštenom broju medvjeda koji mogu živjeti uz farmere, s obzirom na posljedice i štete koje izazivaju - rekli su.

Guardian zaključuje kako je Goiat 2018. proglašen odgovornim za smrt više životinja, a demolirao je i dvije košnice.

- On je poseban medvjed i radi stvari drugačije od ostalih - rekao je glavni upravitelj okolišne politike pri katalonskim vlastima Ferran Miralles.

Ipak, dodaje, ako se ispostavi da Goiat uzrokuje ove probleme morat će se u obzir uzeti mogućnost da ga se ukloni iz ovog staništa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:39