BELGIJA NUDI AZIL

KATALONSKO VODSTVO POBJEGLO U BELGIJU! Puigdemontu prijeti 30 godina zatvora zbog pobune i otpora vlastima

 
Katalonski policajac, Carles Puigdemont i prosvjedi u Barceloni protiv neovisnosti Katalonije
 Handout / Yves Hermann / Reuters

NOVO 14.20 - Cijelo smijenjeno vodstvo Katalonije pobjeglo je u Bruxelles, prenosi La Vanguardia. Još jedne novine sa sjedištem u Barceloni, El Periodico, još ranije su napisale da je Puigdemont u belgijskog prijestolnici.

Španjolci su danas objavili da će podići optužnicu protiv cijelog katalonskog vodstva zbog pobune, što po španjolskim zakonima znači da bi Puigdemont i društvo mogli dobiti 30 godina zatvora. Još ranije, Belgija im je ponudila azil.

------------------------

Španjolski državni tužitelj Jose Manuel Maza u ponedjeljak je pozvao na dizanje optužnice protiv katalonskih lidera zbog pobune i neposluha protiv španjolskih vlasti, piše Reuters.

Osim toga, državni tužitelj smatra da bi katalonske čelnike trebao optužiti i zbog nezakonitog korištenja sredstava iz budžeta.

Maksimalna zapriječena kazna za pobunu u Španjolskoj iznosi 30 godina zatvora, a za neposluh 15 godina zatvora.

U skladu sa španjolskim pravosudnim sustavom, ovaj zahtjev ide na razmatranje sucu, kojeg je Maza tražio i da pozove "separatističke" lidere kako bi svjedočili.

Smijenjeni katalonski predsjednik Carles Puigdemont jutros je na Instagramu objavio fotografiju zgrade predsjedničke palače s porukom "Dobar dan", ali tamo nije viđen, javlja Guardian.

Prema predsjedničkoj palači krenula je i predsjednica parlamenta Carme Forcadell, ali su španjolski mediji objavili kako je počela "čistiti raspored" nakon odluke o raspuštanju koja je donesena u Madridu.

Jedini je koji je potvrđeno bio u zgradi je ministar za održivost Joseph Roll koji je na svojem Twitter profilu objavio fotografiju sebe za radnim stolom. Ipak, nedugo zatim i on je napustio predsjedničku palaču.

S druge strane, stotine građana i novinara iščekuju ispred vladine zgrade hoće li izaći Puigdemont. Katalonska policija, s novim šefom, dobila je nalog nadgledati napuštanje ureda, a dužnosnici danas moraju iznijeti svoje stvari, u protivnome bi mogli biti izbačeni.

- Još uvijek čekamo što će se dogoditi - rekao je jedan policajac na ulazu. Nekoliko kombija katalonske policije nalazi se uz zgradu. Aktivisti za nezavisnost istaknuli su katalonsku zastavu ispred ulaza, dok je nekoliko zagovornika španjolskog jedinstva postavilo svoju.

Podrška iz Korzike, "azil" iz Belgije

1. Stigla je i jedna podrška neovisnosti Katalonije. Nažalost, ne od države. Jean-Guy Talamoni, predsjednik regionalne Skupštine Korzike, na Twitteru je pozdravio “rođenje Republike Katalonije”. On vodi pokret za neovisnost tog otoka, Corsica Libera. Pozvao je i druge narode na solidarnost s katalonskim narodom te zatražio od EU da spriječi sukobe između Barcelone i Madrida.

2. Iako su mnogi očekivali da bi se secesionistički naboj iz Katalonije mogao preliti na Belgiju, to se nije dogodilo. Flamanci, koji su u stalnom trvljenju s frankofonim Valoncima, poručili su kako na Kataloniju ne gledaju kao na presedan, nego kao na “interesantan slučaj za analizu”. I poručili kako je situacija u Belgiji u potpunosti različita i tako se jasno distancirali od vlade u Barceloni.

3. Ako se Katalonija ne povuče, što je gotovo nemoguće očekivati, naći će se u skupini zemalja koje tvrde da su neovisne, ali im to nitko ne vjeruje. Na tom su popisu od 1991. godine Nagorno Karabah, oko kojega su ratovali Armenija i Azerbajdžan, pa Abhazija i Južna Osetija, dijelovi Gruzije koje priznaje samo Rusija, te Pridnjestrovlje koje ne priznaje nitko. I Turski sjeverni Cipar koji priznaje samo Turska. (Željko Trkanjec)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:16