KRIZA NA BLISKOM ISTOKU

KATAR ODBIO SVE ZAHTJEVE Ministri arapskih zemalja: 'Politički i gospodarski bojkot nastavit će se dok Katar ne promijeni svoju politiku'

 REUTERS

Ministri vanjskih poslova četiriju arapskih zemalja koje bojkotiraju Katar izrazili su u srijedu razočaranost "negativnim" odgovorom te zemlje na njihove zahtjeve, ali nisu najavili nove sankcije protiv Dohe.

- Odgovor koji su četiri zemlje dobile u cijelosti je negativan i nedostaje mu sadržaj. On pokazuje da Katar neće promijeniti svoju politiku - rekao je egipatski ministar vanjskih poslova Sameh Šukri koji je pročitao zajedničku izjavu.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein prekinuli su diplomatske i prometne veze s Katarom koji optužuju za potporu terorizma i savezništvo s regionalnim neprijateljem Iranom. Doha optužbe odbacuje.

Ministri vanjskih poslova četiriju zemalja sastali su se u Kairu u srijedu kako bi razgovarali o situaciji nakon isteka roka koji su dali Kataru u pogledu ispunjenja 13 zahtjeva.

"Politički i gospodarski bojkot nastavit će se dok Katar ne promijeni svoju politiku", rekao je saudijski ministar vanjskih poslova Adel al-Džubeir na konferenciji za novinare.

Američki predsjednik Donald Trump pozvao je na donošenje rezolucije o katarskoj diplomatskoj krizi u telefonskom razgovoru u srijedu s egipatskim predsjednikom Fatahom al Sisijem.

Tump je ponovio potrebu da sve zemlje "zaustave financiranje terorista i da diskreditiraju ekstremističku ideologiju", navodi u izjavi Bijela kuća.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat prekinuli su 5. lipnja diplomatske odnose s Katarom, optuživši ga među ostalim da podržava terorizam i da ima prebliske odnose s Iranom.

Potom su mu poslali službeno pismo s 13 zahtjeva, tražeći među ostalim da prestane podržavati Muslimansko bratstvo, da zatvori televizijsku postaju Al-Jazeeru i smanji suradnju s Teheranom.

U nedjelju navečer su za 48 sati produljili prvi rok od deset dana postavljen Dohi za odgovor, na zahtjev Kuvajta, koji posreduje u toj krizi.

Katarski ministar vanjskih poslova, šeik Mohamed ben Abderahman Al-Thani rekao je u utorak u Dohi da su zahtjevi arapskih susjeda "nerealni" i da se "ne odnose na terorizam nego da žele ukinuti slobodu izražavanja".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:27