RAZGOVARA SE

KATARSKI MINISTAR O DVOIPOLGODIŠNJEM SPORU SA SAUDIJSKOM ARABIJOM 'Prevladali smo pat poziciju'

katarski ministar vanjskih poslova, šeik Mohammed bin Abdulrahman al-Thani
 CHINE NOUVELLE / Sipa Press / Profimedia

Katar i Saudijska Arabija uspjeli su razgovorima izaći iz pat pozicije, objavio je katarski ministar vanjskih poslova, poručujući da će Doha razmotriti zahtjeve skupine zemalja iz Perzijskog zaljeva, ali ne i okrenuti leđa Turskoj.

U sporu koji traje već dvije i pol godine Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrain i Egipat prekinuli su diplomatske i trgovinske veze s Katarom, tvrdeći da podržava terorizam. Doha opovrgava tu optužbu i ističe da embargo narušava suverenitet Katara.

- Izašli smo iz pat pozicije nekomunikacije i počeli razgovarati sa Saudijcima - izjavio je u nedjelju u emisiji CNN on Sunday katarski ministar vanjskih poslova, šeik Mohammed bin Abdulrahman al-Thani.

- Želimo razumjeti pritužbe, proučiti ih i ocijeniti i razmotriti moguća rješenja koja će nas u budućnosti zaštititi od bilo kakve potencijalne krize - naglasio je katarski dužnosnik ne ulazeći u detalje mogućih ustupaka.

Skupina zemalja koje provode bojkot postavila je Kataru 13 zahtjeva, uključujući zatvaranje televizije Al Jazeera i turske baze, labavljenje odnosa s Iranom i prekid veza s Muslimanskim bratstvom.

Katarski ministar vanjskih poslova posjetio je Rijad u listopadu, signalizirajući zatopljenje u odnosima sa Saudijskom Arabijom. On tvrdi da Katar nema izravne veze s Muslimanskim bratstvom koje Saudijska Arabija i njezine saveznice u bojkotu smatraju terorističkom organizacijom.

Američki predsjednik Donald Trump razgovarao je u ponedjeljak s katarskim emirom šeikom Tamimom bin Hamadom al-Thanijem, izrazivši nadu da će razgovori Katara i američkih partnera u regiji Perzijskog zaljeva "dovesti do rješenja spora u Zaljevu", objavila je Bijela kuća.

Katarski dužnosnik naglasio je ipak da Doha ne namjerava mijenjati odnose s Ankarom kako bi pomogla u rješavanju spora.

- Ostat ćemo zahvalni svim zemljama koje su nam izašle u susret i pomogle nam u krizi... Nikad im nećemo okrenuti leđa - naglasio je.

Turska je u početnoj fazi malenom, ali bogatom Kataru slala vojnike, vojnu opremu, hranu i vodu, podsjeća Reuters.

Saudijski dužnosnici tvrde da nisu promijenili svoje zahtjeve. Dva izvora upućena u tok razgovora ističu ipak da Rijad od Dohe više ne očekuje prekid veza s Ankarom niti zatvaranje al Jazeere.

Prema navodima jednog izvora i dvojice diplomata u regiji, Doha želi da Saudijska Arabija ponovno omogući prelet katarskog teritorija i otvaranje jedine kopnene granice Katara.

Upitan koliko će dugo trajati rješenje spora, katarski je ministar vanjskih poslova odgovorio: "Držimo da smo tek na početku (razgovora), ali u protekle dvije i pol godine dogodilo se puno toga i mislim da treba vremena da se obnovi povjerenje".

Prema riječima jednog zapadnog diplomata u Dohi, kontakti pokazuju da se nazire "svjetlo na kraju tunela" koje bi ipak "i najmanja smetnja mogla utrnuti".

Čini se da je Rijad spremniji na razgovore, nego neki od njegovih saveznika.

Nastojanja da se spor riješi pojačana su nakon napada na saudijska naftna postrojenja u rujnu, za koje Rijad i Washington optužuju Teheran. Iran pak odbija bilo kakvu povezanost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 12:47