OGANJ U ŠKOTSKOJ

KATASTROFA U GLASGOWU, IZGORJELA 'NAJVAŽNIJA ZGRADA U CIJELOM GRADU' Požar progutao čuvenu umjetničku akademiju, jednu od najcjenjenijih na svijetu

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 16.06.2018. u 09:11

The rear elevation of the Glasgow School of Art is seen on fire, in Glasgow, Scotland, Britain, June 15, 2018, in this still image obtained from social media. TWITTER/@ Banpo_Monkey/via REUTERS THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. MANDATORY CREDIT. NO RESALES. NO ARCHIVES. MUST ON SCREEN COURTESY TWITTER/@ Banpo_Monkey / NO RESALE TPX IMAGES OF THE DAY
REUTERS

 

Jedna od najcjenjenijih umjetničkih akademija na svijetu, ona u Glasgowu u Škotskoj, smještena u staroj povijesnoj zgradi, u noći na subotu stradala je u požaru, četiri godine nakon što ju je već načela vatrena stihija.

U požaru nije bilo ozlijeđenih, objavili su vatrogasci koji su nešto prije ponoći pozvani na intervenciju.

Škotska premijerka Nicola Sturgeon rekla je da je "slomljenog srca". "Ovo je zaista iznimno teška situacija", napisala je na Twitteru.

 

Povijesna zgrada arhitekta Charlesa Rennieja Mackintosha, stara je više od stoljeća.

Ista zgrada već je stradala u požaru u svibnju 2014.

"Mack je bio u fazi obnove nakon prošlog požara 2014.", pojasnio je gradski zastupnik Paul Sweeney na Twitteru. S aspekta arhitekture, radi se o najvažnijoj zgradi u Glasgowu, "ne možemo izgubiti tu zgradu", dodao je.

Umjetnička akademija u Glasgowu, jedna od najstarijih britanskih institucija posvećenih umjetnosti i dizajnu, osnovana je 1845. i formirala je brojne velike umjetnike.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo