RODITELJI U ŠOKU

KATOLIČKI SVEĆENIK NA POGREBU MLADIĆA PRENERAZIO OBITELJ I PRIJATELJE 'Može li on nakon tog čina uopće ići u raj!?'

 
Ilustracija
 Nikola Vilić / CROPIX

Roditelji adolescenta koji si je oduzeo život u američkom gradu Temperance, izrazili su nezadovoljstvo nakon što ga je katolički svećenik na sprovodu kritizirao zbog samoubojstva, piše BBC.

Otac Don LaCuesta je prilikom propovijedi postavio pitanje hoće li 18-godišnji Maison Hullibarger ući u raj, a to je šokiralo obitelj i prijatelje pokojnog mladića.

Nadležna Nadbiskupija grada Detroita je ocu LaCuesti zatim zabranila da vrši obrede na sprovodima, ali Hullibargerova obitelj nije zadovoljna tom odlukom već žele da svećenik bude otpušten.

Katolička vjera naučava da je samoubojstvo neoprostiv grijeh. Tek nedavno je Crkva dala tumačenje prema kojem težak psihički pritisak može biti argument za oprost onima koji su oduzeli vlastiti život.

Roditelji preminulog mladića su prije sprovoda molili za pomoć svog svećenika oca LaCuestu. 'Htjeli smo proslaviti način kako je Maison živio, a ne kako je umro. Ali svećenik je propovijed iskoristio da bi napao naše dijete', kazao je otac preminulog Maisona Jeff Hullibarger za lokalne novine.

'Osudio je naše dijete i nazvao ga griješnikom. Čak je šest puta uzastopce spomenuo riječ 'samoubojstvo', kazao je otac preminulog Maisona.

Bol roditelja je na sprovodu dodatno bila pojačana i prisustvom nogometnog trenera koji je trenirao njihovog sina, a koji je navodno maltretirao Maisona i njegovu braću.

U izjavi Nadbiskupije Detroita kaže se da otac LaCuesta neće propovijedati na sprovodima 'u doglednoj budućnosti', a uz to su se i ispričali zbog nemilog događaja. Obitelj želi da se svećenika ukloni s njegove pozicije da ne bi na sličan način uznemirio nekog drugog. 'Bojimo se da će ga Katolička crkva poslati na drugu lokaciju i onda će to opet ponoviti.', kazao je Hulibarger.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:29