BAGDAD

Kemijski Ali još jedanput osuđen na smrt vješanjem

(FILES)--Iraqi President Saddam Hussein's cousin and member of the Revolutionary Council Ali Hassan al-Majid salutes before unveiling a new statue of the president in Baghdad 02 May 1999. Ali Hassan al-Majid, better known as Saddam Hussein's enforcer "Chemical Ali" was on January 17, 2010, sentenced to death for ordering the gassing of Kurds in the Iraqi village of Halabja, state television said. AFP PHOTO / KARIM SAHIB
 KARIM SAHIB

BAGDAD - Ali Hasan al-Madžid, širom svijeta poznatiji kao 'Kemijski Ali' u nedjelju je osuđen na smrt vješanjem. Bratiću Sadama Huseina i jednom od njegovih najpouzdanijih ljudi suđeno je za ubojstvo oko 5000 ljudi, stanovnika kurdskog sela Halabja koji su 1988. godine umoreni bombama s otrovnim plinom.

Ovo mu nije prvo suđenje u kojem je osuđen na smrt. Istu je kaznu dobio i za operaciju Anfal, akciju koja je pod tim imenom vođena 1987. i 1988. godine. Cilj joj je bio gušenje kurdske pobune, a tijekom nje ubijeno je oko 180 tisuća ljudi.

Osuđen je i za gušenje šijitske revolucije nakon Zaljevskog rata 1991. godine, a osuđen je na smrt i zbog gušenja pobine u Iraku 1999. godine.

U svim slučajevima olako je naređivao uporabu kemijskih otrova zbog čega je i stekao nadima Kemijski Ali.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:26