KRIZA SJEVERNE KOREJE

Kim Jong-il građanima krade ušteđevinu da spasi posrnulo gospodarstvo

Reuters

Analitičari vjeruju da je novi potez Kim Jong-ila ravnanje terena za skori prijenos vlasti na trećeg sina Kim Jong-una

SEUL - Vođa Sjeverne Koreje, Kim Jong-il, odlučio je nedostatak novca u državnoj blagajni riješiti devalvacijom nacionalne valute, čime je poslao u nebo cijenu riže i bacio u očaj više gladno nego sito stanovništvo.

Južnokorejski mediji javljaju da Sjevernokorejci u roku tjedan dana imaju pravo promijeniti najviše 150.000 starih wona, čija je protuvrijednost oko 60 dolara, a tečaj će biti 100 prema jedan. Navode i kako se u dekretu Dragog vođe kratko i jasno objašnjava da će bilo kakav neposluh biti “nemilosrdno kažnjen”. Vijest je, nastavljaju, izazvala kaos i paniku jer je narodu praktički izbrisana ušteđevina.

Stigla su i prva, podijeljena mišljenja analitičara o Kimovu potezu. Neki kažu da je to pokušaj zaustavlanja inflacije, a neki da samo želi učvrstiti kontrolu nad gospodarstvom prije nego preda vlast svom najmlađem sinu Kim Jong-unu.

Naime, zbog gladi koja je navodno usmrtila nekoliko milijuna ljudi od sredine devedesetih, Kim je 2002. uveo niz reformi te su nastala krhka privatna tržišta. Postupno je stvoren sloj bogatijih farmera i trgovaca koji su postali nužni u opskrbi stanovništva hranom, no oni su se našli izvan državne kontrole.

Devalvacija valute, smatraju analitičari, jedini je način da se bogati trgovci neutraliziraju.

Ovim potezom svi su opet siromašni, a država ima punu kontrolu. No, neki upozoravaju da su prije dekreta stigle vijesti da je moćna milijunska vojska preuzela kontrolu nad rudnicima i prodaje minerale Kini kako bi se opskrbila gotovinom prije prijenosa vlasti.

Sprema se scena za ustoličenje novog vladara i nitko ne isključuje borbu za vlast. Ipak, može se samo nagađati kako će se u zatvorenoj komunističkoj diktaturi odviti stvari. U međuvremenu, stižu izvještaji o samoubojstvu jednog para zbog gubitka ušteđevine te o stampedima u bankama.

Izdvajamo