SJEVERNA KOREJA

KIM JONG UN NADGLEDAO TESTIRANJE 'SUPER VELIKOG VIŠESTRUKOG RAKETNOG BACAČA' 'Iza ovog projekta stoje mladi znanstvenici koji obećavaju'

 
 KCNA / REUTERS

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un nadgledao je u subotu testiranje "super velikog višestrukog raketnog bacača", izvijestila je agencija KCNA u nedjelju.

Sjeverna Koreja je ispalila u subotu dvije balističke rakete kratkog dometa u more kod svoje istočne obale, priopćila je južnokorejska vojska, što je zadnji u nizu njezinih raketnih pokusa, sedmi po redu otkako su pregovori o denuklearizaciji u zastoju.

Fotografije koje su objavili sjevernokorejski državni mediji prikazuju lansiranje raketa.

Analitičari kažu kako se čini da je to najmanje četvrti novi raketni sustav koji je Pjongjang pokazao otkako je pregovarački proces zaustavljen nakon neuspješnog drugog summita američkog predsjednika Donalda Trumpa i Kima u Hanoiu u veljači.

Kim je rekao da "mladi znanstvenici koji obećavaju" stoje iza novog raketnog sustava te da su oni "dragocjeno blago zemlje", prenijela je KCNA.

Niz raketnih pokusa smatra se odgovorom na nedavne američko-južnokorejske vojne vježbe za koje je Pjongjang rekao da su proba za invaziju na Sjevernu Koreju.

Pjongjang i Washington trenutačno pokušavaju ponovno pokrenuti pregovore o sjevernokorejskom nuklearnom programu i ekonomskim sankcijama.

North Korean leader Kim Jong Un attends the test of a multiple rocket launcher in this undated photo released on August 25, 2019 by North Korea's Korean Central News Agency (KCNA). KCNA via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. REUTERS IS UNABLE TO INDEPENDENTLY VERIFY THIS IMAGE. NO THIRD PARTY SALES. SOUTH KOREA OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN SOUTH KOREA.     TPX IMAGES OF THE DAY
REUTERS

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:52